Közélet

Káosz a HÉV-en – leszerepelt az új jegyrendszer az agglomerációban

Káoszba fulladt az új jegyvásárlási rend a HÉV-en. Mostantól csak előre megváltott jeggyel lehet felszállni a vonatokra az agglomerációban, de kevés az automata, a vásárlás módja pedig iszonyú körülményes.

Szeptember elsejétől csak előre megváltott jegyekkel és bérletekkel lehet felszállni a HÉV-szerelvényekre azokban a Budapest környéki megállókban, ahol van automata vagy jegypénztár. A vonatokon megszűnik a jegyértékesítés, így aki érvényes jegy vagy bérlet nélkül száll fel az agglomerációban, azt megbüntetik.

Az új intézkedés azonban érdemben csak hétfőn lépett érvénybe, eddig tartott ugyanis a türelmi időszak, amíg a kalauzok nem büntettek csak figyelmeztettek.

Olyan, a közigazgatási határon kívüli megállóban, ahol van pénztár vagy jegykiadó automata, csak előre megvásárolt menetjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatra. Az automata meghibásodása esetén változatlanul a vonaton biztosított a menetjegyvásárlási lehetőség

olvasható a MÁV-HÉV honlapján.

A méltányosság azonban arra nem vonatkozik, ha a megállókban lévő automaták előtt hosszan kígyóznak a sorok, ráadásul ilyen automatából több megállóban csak egy van. Nem irányonként, összesen.

A MÁV-HÉV nyilván arra próbálja rábírni az utasokat, hogy vásároljanak havi bérletet, aki azonban nem utazik napi szinten, annak ez nem éri meg. Ugyancsak megnehezíti a helyzetet, hogy nem lehet a közigazgatási határon belülihez hasonló gyűjtőjegyet venni, csak dátumra meghatározottat.

A kialakult helyzetet érzékelteti Gábor levele is, aki Budakalász, Lenfonó állomáson szembesült az új rendszerrel és annak hiányosságaival.

Mostantól csak jeggyel lehet felszállni a HÉV-re Budapesten kívül is. Itt, falun nekünk a két eltérő irányú megállóra csak egy jegyautomata van, de legalább van. Viszont ezekből a könnyedén kezelhető, gyors automatákból HÉV-jegyet kizárólag dátumra vehetsz, amikor utazol. És külön kell pötyögnöd az oda- és a visszajegyért is. Nem vehetek meg előre ötöt-tízet, mint a budapesti vonaljegyből, mert dátumos.

 

És útirányos. Vagyis bepötyögöm, hogy mára kérek Budakalásztól Békásmegyerig kiegészítő jegyet, aztán külön a visszaútit, meg ha látom a jövőt, akkor külön pötyögök egy holnapi odaútit, majd megint külön egy visszaútit. Miközben húszan állnak még a hátam mögött és 2 perc múlva jön a HÉV (ami esetenként csak 20 percenként jár, de Gödöllőre pl. 30 percenként.)

 

Szóval imádom. Értem én, kevés a kalauz, így meg tuti a jegyvásárlás, de azért ez nem az ügyfélbarátság csúcsa.

A MÁV-HÉV azzal vigasztalja az utasokat, hogy

Szeptember utolsó és október első hetében (azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb vásárlási igény jelentkezik) a BKK által megbízott diákok segítik az utasokat a jegyvásárlásban a HÉV-vonalak mentén elhelyezett forgalmasabb automatáknál.

De mint kiderült, ez sajnos édeskevés.

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Kiemelt kép: Wikipedia/Christo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik