Közélet

Kosz a BKK-járatokon – hogy szűrhetők ki az alkalmatlan utasok?

Mit lehet tenni azokkal az utasokkal, akik vállalhatatlan állapotban szállnak fel a BKK járataira? A buszvezetők, ellenőrök általában nem foglalkoznak velük; nemcsak a konfliktust, a megoldást sem keresik. A probléma egyáltalán nem csak a hajléktalanokról szól, sőt.

A Szolgáltató és minden jegyellenőrzésre jogosult személy a személyszállítást megtagadhatja,
illetve az utast a személyszállításból kizárhatja, ha az utas: (…)

 

– magatartásával, tevékenységével vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és
utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát
veszélyezteti,

– ruházatával, poggyászával, illetve magatartásával vagy más módon a járművet, utastársai
ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti (…)

A fenti sorok a BKK üzletszabályzatából származnak, de mindenki tudja, hogy a szabályzatnak ezt a részét a BKK általában nem tartatja be, így az utasok egy része is figyelmen kívül hagyja. Erre panaszkodik olvasónk, Flóra is, kiemelve – és ez fontos -, hogy levele nem a hajléktalanokról szól.

Sajnos a kétezres években tapasztalható javulás után a budapestieknek ismét azzal kell szembesülniük, hogy a főváros egyre koszosabb, egyre ritkábban takarítanak és bizony ez alól a közösségi közlekedés járművei, megállói, terei sem kivételek.

Vajon mikor és hogyan lehetnek minimális elvárásaink a BKK közegészségügyi gyakorlatát illetően? Hogy én, aki világéletemben bérletvásárló voltam, ne kényszerüljek leszállni a villamosról, mert a lusta, teszetosza vezető enged felszállni konkrétan rohadó és a szartól, húgytól és ki tudja, milyen sebektől bűzlő embereket, akiktől mindenki szétrebben 100 méterre.

 

A szabályzat szerint sem engedhetné fel és mégis. Jönnek a szokásos BKV-s kifogások, hogy a menetrend, meg hogy nem várhatjuk el, hogy hozzányúljanak. Nem kell hozzányúlni, le kell üvölteni őket, ha nem megy, akkor közterest vagy rendőrt emlegetni es leszállnak. A menetrendet meg szerintem mindenki leszarná, ha ez az ára a kicsit is normális utazásnak, úgyis hamar beállna a rend.

 

A bérletvásárlással van egy szerződésem a biztonságos közlekedésre, amiben az is benne van, hogy nem kell elhánynom magam utazás közben, illetve hogy nem ülök bele más ember szarába. Elnézést a stílusért, de ez az a stílus, ami a járműveken is uralkodik.

 

A legutóbbi, a BKK-nak címzett levélre a szokásos lózungok mellett képesek voltak arra hivatkozni, hogy vannak utasok, akik szociális szempontból ragaszkodnak a “hajléktalanokhoz”. Volt képük így fogalmazni, amikor egyértelmű, hogy nem a hajléktalanok miatt tettem panaszt, hanem azok miatt, akik ténylegesen ellehetetlenítik az utazást. És kizárólag ezért van az, hogy még én is, aki autóellenes vagyok, kezdek abban gondolkodni.

 

Ha felmerül a kézenfekvő kérdés, hogy miért nem szálltam át a másik kocsiba (ami ugye eleve abszurd, hogy nekem kell menekülni), nos, megpróbáltam, de a vezető bezárta előttem az ajtót. Tehát a távolról és sötétben is egyértelműen utazásra minden szempontból alkalmatlan és tiltott alakot felengedte, engem már nem méltóztatott, ráadásul ez a menetrendet se befolyásolta volna.

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik