Közélet

“Már nem szállhat fel a mezei utas a szolgálati járatokra?”

Nem a saját útvonalán járt, de azért éjszakai járatnak látszott az a busz, amelyről kiderült, hogy csak egy BKV-s szolgálati járat. Ennek ellenére felvehetett volna utasokat, hiszen a szolgálati járatokra néhány éve fel lehet szállni.

A mondás szerint ami kacsának látszik és hápog, az kacsa. Nem feltétlenül igaz ez az éjszakai buszokra: ami eltévedt járatnak tűnik, az lehet, hogy egy szolgálati járat, ami nem szállít utasokat. De miért nem? Ezt kérdezte a BKK-nak írt levelében András.

2018. június 22-én, pénteken körülbelül 23 óra 30 perckor a 14M villamos vonalának Rákospalota-Újpest vasútállomás megállójában várakoztam a villamosra, amikor a 96-os busz megállójában északi irányban megjelent egy 914-es jelzésű, kivilágított, külső ránézésre utasokat szállító autóbusz, Káposztásmegyer, Mogyoródi patak célállomással a kijelzőjén.

 

A jármű meg is állt a megállóban, ám csupán az első ajtót nyitotta ki a járművezető, amin egy BKV egyenruhát viselő úr szállt le. Én és körülbelül még 15 utastársam, akik arra a villamosra vártunk, aminek érkezéséig körülbelül 10-15 perc lehetett hátra, a buszhoz siettünk, abban a reményben, hogy ha már járatszámmal, célállomással, kivilágítva közlekedik, elvisz minket is Káposztásmegyerre, hogy ne kelljen még 10-15 percet a villamosra várnunk.

 

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a megálló nem tartozott a 914-es busz útvonlába, csupán a fentebb leírt tények miatt gondoltuk úgy utastársaimmal, hogy talán felvesz minket is a járművezető. Ám ez nem így történt, egy utasra majdnem rácsukva az ajtót, a járművezető minket otthagyva, ám legalább még egy, szintén BKV egyenruhás úrral a fedélzeten továbbment.

 

Kérdezném, amennyiben egy jármű kivilágítva, járatszámmal és célállomással a kijelzőjén közlekedik, ráadásul párhuzamosan egy másik járattal, miért nem lehetséges utasokat is szállítani rajta? Amennyiben ez egy szolgálati járat volt, tekintettel a rajta tartózkodó BKV egyenruhás emberekre, akkor miért nem vitte el az utasokat, ahogy az régen még szokás volt? Most már nem szállhat fel a mezei utas a szolgálati járatokra, mint néhány évvel ezelőtt?

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik