Közélet

Mennyire zavaró a Zebra az Árbóc utcánál?

Mivel az egykori Volán pályaudvar most nem működik, nagyjából a semmit köti össze egy parkolóval a lámpás gyalogátkelő, olvasónk szerint tehát indokolatlan. A Budapest Közút azonban azt mondja, ha ott nem állnának meg a buszok, máshol kellene nekik.

Van egy lámpás zebra a Váci úton a Róbert Károly körút kereszteződésénél. Ha Buda felől érkezünk a hídon és jobbra kanyarodunk  a Váci útra, na ott. Ez persze csak az autósokra vonatkozik, de ennél a zebránál az Újpest felől érkező M3-as metrópótló buszok is megállnak, azok ugyanis nem a felüljárón közlekednek.

Olvasónk, Pál szerint “totál idegesítő”, hogy ennél a gyalogátkelőnél a lámpa megállítja a pótlóbuszt, hiszen a szomszédos Volánbusz-pályaudvar most évekig nem üzemel, nincs nagy forgalom. Pál még május elején írt levelet az ügyben a BKK-nak és a BKV-nak, most ezt olvashatjátok, aztán lejjebb majd a választ is.

Szeretném kérni, hogy mivel építkezés miatt a Bp., XIII. ker. Árbóc utcát teljes terjedelemben hosszabb időre lezárták, a Váci úton a városközpont felé vezető oldalon, az Árpád híd után következő első jelzőlámpát úgy szíveskedjenek átütemezni, hogy az Árpád híd megállóból induló M3 metrópótló buszok várakozás nélkül továbbhaladhassanak a Lehel tér felé. Mivel az Árbóc utca le van zárva, az Árbóc utcai jelzőlámpa csak a nagyon gyér gyalogos forgalomnak biztosít áthaladási lehetőséget, indokolt lenne a BKK metrópótló buszok áthaladásának segítése.

Az persze szubjektív, hogy mi számít “nagyon gyér” gyalogosforgalomnak, hiszen – ahogyan azt olvasónk a BKV-Figyelőnek írt levelében is jelezte – a másik oldalon a József Attila Színház található. Egyebek mellett ebből indult ki a Budapest Közút forgalomtechnikai igazgatósága is, amely május végén a levélre válaszolt, íme:

Az M3 metró rekonstrukció forgalomtechnikai tervezése során elsődleges szempont volt, hogy a pótlóbuszok hangoltan, torlódásmentesen haladhassak végig az útvonalon, amely a bevezetést követően meg is valósult. A pótlóbuszok közlekedése érdekében a Váci út több csomópontjában érvényes jelzőlámpa-program is módosult, így az Árpád híd csomópontban működő jelzőlámpa programok is.

 

A bejelentése alapján megvizsgáltuk a Váci úton átvezetett, felüljáró alatt megosztott gyalogos átkelőhelyet is. Jelenleg az Árbóc utca valóban le van zárva, azonban a Váci út és a felüljáró alatti várakozóhelyek összekötése érdekében az Árbóc utcai jelzőlámpa működése továbbra is szükséges. A területen működő jelzőlámpák hangolása oly módon került kialakításra, hogy amennyiben az Árbóc utcától a pótlóbuszok a szabad jelzés alatt elindulnak, abban az esetben a Dózsa György úti megállóig megállás nélkül haladhatnak tovább.

 

Amennyiben ezt a jelzőlámpát módosítanánk, abban az esetben a pótlóbuszoknak a Véső utcánál, vagy a Dózsa György út előtt meg kellene állniuk. A fentiek alapján a jelzőlámpa programjának módosítását nem látjuk szükségesnek.

Szerintem nem zavaró, hogy a buszoknak meg kell állni ennél a zebránál, különösen, hogy az Árpád híd felől a Váci útra forduló autók gyakran elég nagy sebességgel érkeznek a kanyarba, így egy jelzőlámpa nélküli zebra valószínűleg nem lenne elég biztonságos. Esetleg nyomógombos jelzőlámpa kellene? Ti hogy látjátok?

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik