Közélet

Ellenőrök rosszkor, rossz helyen

A végállomásokon gyakran meg sem nézik a bérletet, a forgalmas átsszállóhelyeken azonban mindenkit megállítanak az ellenőrök - panaszolja olvasónk, aki szerint ez nem logikus.

Biztos sokan mentetek már el úgy az ellenőr mellett jeggyel vagy bérlettel a kezetekben, hogy rá se bagózott. Bezzeg amikor rohannátok, még testüregmotozás is van (nem). Diána szerint az ellenőrök nem minden esetben vannak jókor, jó helyen.

Sokszor gondoltam már, hogy írok, egy ideig a BKV-nak akartam, de rájöttem, hogy lehet, az felesleges lenne. (A MÁV-val évekig leveleztem, hogy végre világítsanak a lámpák az aluljáróban; nehezen, de elértem a célom, olyannyira, hogy most már feleslegesen is: éjjel-nappal világítanak.)

 

Tehát ami engem rendkívül felbosszantott, az a 3-as és a 4-es metró közötti átszállás. Kezdjük az elején: a Kökiről szoktam menni, ahol mindig rendesen felmutatom a bérletemet. Talán 2-3 olyan ellenőrrel találkoztam, aki nem beszélget/a mobilját vagy a fogát piszkálja, hanem tényleg figyel, esetleg némi reakciót is mutat és köszön vagy megköszöni. Szóval az esetek körülbelül 90 százalékában simán elsétálhatnék mellettük lejárt bérletet mutogatva.

 

Na, de aztán a Kálvinon, ahol szinte kirobban mindenki a metróból, hogy átsiessen a 4-es metróhoz, ott hirtelen elkapnak az ellenőrök, hogy na, “jegyeket, bérleteket”. Örülök, hogy ők legalább dolgoznak, de ne egy átszállóponton, ahol mindenki siet. Vagy ha már tényleg ott kell, akkor szóljanak róla előre, hogy elő lehessen készíteni időben a bérletet és igazolványokat (mert azt is most kell ellenőrizni, hogy jogosult vagyok e a diákbérletre), és ne a mozgólépcső előtt tolongjanak az emberek és tartsák fel a tömeget.

 

Ha valakinek nincs bérlete, úgyis a másik irányba fog menni, nem hiszem, hogy ezzel a módszerrel hatékonyan ki tudják szűrni a bliccelőket.

 

Az sem ártana egyébként, ha jól látható és logikus helyeken lenne kirakva a kijelző a metrók indulásáról. A 3-asról leszállva sincs túl jó helyen, no de a 4-eshez vezető mozgólépcső feletti végképp rossz helyen van! A mozgólépcső háromnegyedétől látni csak, hogy mikor érkezik a 4-es, azt is csak hátrafordulva. Kinek készült ez? Nem a 3-asról 4-esre átszállóknak?!

 

Nagyon nem logikus és egy csomópontnak nem így kellene működnie.

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Kiemelt kép: Wikipedia/Lugosi Albert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik