Közélet

Miért jobb a pirosnál várni, mint a megállóban?

Nem igényel komoly beruházást, de még nagyobb jóindulatot sem, hogy a buszvezetők felvegyék az utasokat a megállóban, ha a piros jelzés miatt a busz amúgy sem tud indulni. Különösen, ha az még a menetrendbe is belefér.

Két nagyon hasonló levél is érkezett a napokban. Mindkét olvasónk azt firtatja, miért nem várják meg az utasokat a buszok, ha a megállóból éppen kiállva amúgy is a piros lámpánál várakoznak.

Zsu a következőt írta:

Június 7-én, csütörtökön 12:08-kor történt velem, hogy siettem a Pasaréti tér felé közlekedő 5-ös busz Alagút utcai megállójába. Szakadó esőben, csurom vizesen sietek a buszhoz. Pont mire odaérek, a sofőr rám mosolyogva zárja az ajtókat. Előrébb gurul egy fél métert és áll a piros lámpánál. A fél méter nem túlzás. Fényképeztem a távolságot a lámpa és a megálló táblája között, mellékeltem. Nevetséges.

 

 

Nem az történt, hogy én értem oda későn, egyszerűen gondolta, nem vesz fel. Minek is, magam szórakoztatására vásárolom a 9500 forintos bérletet. A megállóban egyébként és a BKV honlapján is a busz 12:11-kor megy, tehát még a menetiidőbe is belefért volna, hogy 15 másodperc lámpás várakozás helyett esetleg engem is felvegyen. A buszok általában a megállóban szokták megvárni a zöld jelzést, lévén, hogy a vonal fél méterrel van arrébb.

 

Tudom, hogy ez nem akkora probléma, de szeretném megköszönni a sofőrnek, hogy 10 percet várhattam még a szakadó esőben, hogy egy arra járó busz el is vigyen.

Ezt a levelet pedig Anikó küldte pár nappal korábban:

Azt szeretném kérdezni, hogy miért jó a 103-as busz sofőrjeinek, hogy inkább állnak a piros lámpánál, mint a megállóban még 10 másodpercet. Az 1-es villamosról átszállva az Etele felé többször tapasztaltam, hogy láthatóan jönnek az emberek a megálló felé és az úttesten átérve azt látni, hogy a busz becsukja az ajtaját, besorol a lámpához és vár. Ezt az időt nem lehetne a megállóban várni és akkor az utasok is fel tudnának szállni?

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Kiemelt kép: Olvasónk, Zsu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik