Közélet

Kicentizve – így megy el a biciklis mellett a BKK-busz

Indokoltnak és normálisnak tartja-e a BKK azokat a manővereket, amikor a buszok alig néhány centire haladnak el vagy állnak meg a kerékpárosok mellett - kérdezte olvasónk a központtól; videókat is küldött.

Érthetően veszélyben érezte magát olvasónk, Péter, aki két videót is küldött arról, mennyire közel mennek az út szélén tekerő bringásokhoz a BKK buszok.

A két májusi eset közül az első tűnik veszélyesebbnek, akkor viszonylag nagy sebességgel haladt el a busz a kerékpáros mellett a Déli pályaudvarnál.

A másik videón az látható, amint a BKK-busz (amely épp nem szállított utasokat) néhány centire áll meg a kerékpáros mellett a piros lámpánál; ez az eset a BAH csomópontnál történt.

Péter az alábbi levelet küldte a BKK-nak:

Tisztelt BKK! Szeretném felhívni a figyelmüket egy sofőrjükre, aki felelőtlen manőverével veszélybe sodort egy kerékpárost, személy szerint engem. (A videó címét olvasónk adta, nem a BKV-Figyelő – a szerk.)

 

 

Kérem önöket figyelmeztessék a sofőrt, hogy a kerékpárosok mellett nagyobb oldaltávot tartson, mert egy ilyen manőver végződhetett volna rosszabbul is.

Szeretnék érdeklődni továbbá, hogy az alábbi videóban látható manővert indokoltnak és normálisnak tartják-e? (A lényeg 1:58-nál kezdődik.)

 

Frissítés:

A fenti két esettel kapcsolatban a BKK az alábbi választ írta Péternek, aki a levelet a BKV-Figyelőnek is megküldte. Nagy meglepetésre senki se számítson, teljesen semmitmondó.

A szolgáltató tájékoztatása szerint az NCV-297-es forgalmi rendszámú autóbusz vezetője az esettel kapcsolatban nem nyilatkozott. A munkáltató a rendelkezésére álló adatok alapján hozta meg a határozatát a járművezetővel szemben.

A bejelentésben érintett másik járművezető az eset ismertetését követően írásban előadta, hogy a kerékpáros a kikerülésekor álló helyzetben volt, jobb lábával a földön állt, a kerékpárt is jobbra döntötte meg. Álláspontja szerint a manőver során az autóbusszal az álló kerékpáros mellett megfelelő oldaltávolságot tartott. A kikerülést követően a kerékpárossal nem volt forgalmi viszonyban.

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik