Közélet

Ragadjon a jó példa! – Így kell viselkedni, amíg nincsenek liftek a metróban

Mások segítségére várni a lépcső aljában megalázó egy mozgáskorlátozott számára, de ennél csak az rosszabb, ha a segítség nem jön. Ezúttal jött.

Általában akad egy segítőkész utastárs, akár egy ellenőr vagy biztonsági őr, aki segít a mozgáskorlátozottaknak a metróban, mégsem ez a legjobb megoldás.

Igaza van olvasónknak, Katának, hogy mások segítségére várni egy kiszolgáltatott helyzetben legalábbis megalázó. Ezzel együtt is szép az a példa, amit Kata leírt, íme:

Pénteken dél körül mentem Kispestre a 3-as metróval és a Határ úti aluljáróban olyat láttam, ami megdobogtatta a szívem, de el is gondolkodtatott. Talán nem túl izgalmas, biztos történik ilyen naponta, nekem mégis jól esett látni, ezért gondoltam, hogy megírom.

A metróból kifelé jövet kb. öt méterrel előttem egy 18-19 év körüli srác ment, ahogyan én is, ő is az 50-es villamos peronjához igyekezett. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a srác hirtelen irányt változtat, aztán azt is megláttam, hogy miért. A lépcső aljánál, a korlát mellett egy 30 körüli, messziről is jól láthatóan mozgáskorlátozott nő várakozott, látszott, hogy egyedül nem tud felmenni a lépcsőn.

Nem tudom, mióta várhatott, de a srác teljes természetességgel odament hozzá és megkérdezte, hogy segíthet-e. Úgy láttam, a nő csak azt kérte a fiútól, hogy fogja a kezét. Fel is jöttek a villamoshoz, sőt, a srác még mindig a nehezen mozgó nő kezét fogva odavezette őt a villamos elejéhez. Pár szót váltottak a villamos vezetőjével – nem hallottam mit, de gondolom segítséget kértek. Aztán a srác felsegítette a nőt, majd bement a villamos közepe felé.

A nő az első megállóban, a Corvin körútnál le is szállt, itt már mások segítettek neki. A vezető megvárta, míg lesegítik, gondolom, korábban ezt beszélhették meg vele.

Két dolog jutott eszembe a látottakkal kapcsolatban. Az egyik, ahogy a srác kezelte a dolgot. Nem is az volt feltűnő, hogy segített, hiszen biztos, hogy sokan így tettek volna és nemcsak az idősebb korosztályból. Az tetszett inkább, hogy olyan természetes volt a számára a segítségnyújtás, mintha csak levegőt vett volna, ez viszont szerintem nem mindennapos, bár jó lenne, ha az lenne. Szép példát mutatott, az biztos.

A másik, ami eszembe jutott, hogy a Határ úti megálló nagyon forgalmas, itt van a végállomása egy csomó busznak, itt a metró, több villamos. Elég felháborító, hogy nincs itt egy lift, így a mozgáskorlátozottaknak meg kell várni, mire jön valaki segíteni, ami szerintem megalázó. Remélem, ha felújítják a metrót, nem spórolják ki a liftet sem!

Nemcsak a mozgáskorlátozottaknak, hanem a babakocsisoknak, időseknek is jó hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán döntött az M3-as metró, így a Határ úti metróállomás teljes akadálymentesítéséről is. A közgyűlési előterjesztés azt írja:

A peron szint és a galéria szint között: liftek építendők, a metró rekonstrukciós projekt keretében, a projekt költségelőirányzata tartalmazza. Aluljáró és a felszín között: a BKK Zrt. aluljáró rekonstrukciós projektjének keretén belül más forrásból valósítandó meg.

Ez azt jelenti, hogy a metróperon és az aluljáró, illetve az aluljáró és a felszín között más projekt keretében épül majd lift, ami furcsa, de remélhetőleg nem több éves különbséggel épülnek majd a liftek.

Észrevételed, panaszod van a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban? Vagy csak láttál valami érdekeset? Írd meg a bkvfigyeloblog@gmail.com címre vagy a BKV-Figyelő Facebook-oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik