Közélet

Melyik a leghosszabb budapesti BKK-járat?

Olvasónk, Ádám arra volt kíváncsi, melyek a leghosszabb budapesti járatok, meg is kérdezte a BKK-tól, kitette a blogjára, majd elküldte a BKV-Figyelőnek. Ádám nem az egyes vonalak hosszát hasonlította össze, hanem a menetidőket.

A BKK válaszából kiderül, hogy a leghosszabb menetidejű buszjárat a 133E, amely Nagytétény és Újpalota között közlekedik a belváros érintésével, és ha nem késik, illetve nem is siet túlságosan, akkor kereken másfél óra alatt teszi meg a távolságot a két végállomás között.

Ennél is többet kell utaznia annak, aki a legidőigényesebb éjszakai buszjáraton akar zötykölődni: a 990-es busz épphogy Tolnát és Baranyát nem járja meg, Budapestnek azonban nagyon nagy részét érinti; a Normafától Rákoskeresztúrig tartó utat 117 perc, azaz csaknem két óra alatt teszi meg.

A trolik versenyében a 74-es és a 75-ös járat holtversenyben végzett az élen: a Csáktornya park és az Astoria között közlekedő 74-es, valamint a Jászai Mari teret a Puskás Ferenc Stadionnal összekötő 75-ös troli egyaránt 30 perc alatt teszi meg a két végállomás közötti távolságot.

Talán nem égett még be eléggé a tudatomba a budai fonódó villamos, mindenesetre első blikkre azt gondoltam volna, hogy az 1-es a leghosszabb menetidővel rendelkező villamos, pedig nem. A 41-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út állomástól a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig tartó utat 59 perc alatt járja meg.

Az nyilván senkit nem lep meg, hogy a metróvonalaink közül az M3-as a leghosszabb, ennek megfelelően ennek a leghosszabb a menetideje is. A teljes, azaz a KöKitől az Újpest-központ végállomásig tartó szakasz menetideje 33 perc, de a kék metró még úgy is vezet, hogy a felújítás miatt csak a Lehel térig jár; ezt a távolságot 22 perc alatt teszi meg, ami 4 perccel több, mint az M2-es metró menetideje.

Amióta a budapesti agglomeráció közösségi közlekedését az állam tartja fent, a budapesti HÉV-ek már a MÁV-hoz tartoznak, így a listán szereplő H6-os, lánykori nevén ráckevei HÉV kicsit talán kakukktojás, de annyira azért nem. A lényeg, hogy ez a leghosszabb ideig közlekedő HÉV, a FUTÁR szerint 96 perc alatt ér ki Ráckevére a Közvágóhídtól.

Ádám a rekorder MÁV-járatokat is feldolgozza, ha érdekel titeket, egy vendégposztot az is megér.

Forrás: Pazurik Ádám blogja, kiemelt kép: Wikipedia/Kemenymate

Ajánlott videó

Olvasói sztorik