Közélet

Több tucatnyi graffitis támadta meg a 3-as metrót

Jól szervezett csapat esett neki kedd este az M3-as metró egyik régi szerelvényének, a graffitisek az áramot is lekapcsolva fújták össze a vonatot. Ha direkt egy régi metró összefújása volta cél, akkor a csapatnak belső információja is lehetett. A rendőrség hajnalig helyszínelt a Pöttyös utcánál.

Az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni. Kérjük az arra közlekedők türelmét!

– írta ki a Facebookra a BKK kedd este fél 9 körül. A vonalat azért kellett lezárni, mert egy körülbelül 30 fős graffitis csapat megtámadta az egyik szerelvényt a Pöttyös utcánál, a Kőbánya-Kispest felé vezető oldalon; a metrószerelvényt fújófestékkel megrongálták.

A graffitisek akciója a forgalmat érdemben nem befolyásolta, ez volt ugyanis az egyik utolsó szerelvény a vonalon, mielőtt azt a felújítás miatti fél kilenckor lezárták, néhány metró azonban így is kimaradt.

Úgy tudjuk, a graffitis csapat jól szervezett volt: amint a szerelvény a megállóba érkezett, benyomták a peronvészt, azaz lekapcsolták az áramot a peronon, hogy a vonat ne tudjon továbbmenni. Ez a gomb az utasok biztonságát szolgálja, ezt kell megnyomni, ha valaki beesik a pályára.

Valaki súghatott?

A graffitis csapat az egyik régi szovjet metrószerelvényt festette össze. Ha a támadás kifejezetten a régi típusú vonat ellen irányult és nem egy random metrószerelvényt akartak megrongálni, az felvet néhány kérdést.

Úgy tudjuk ugyanis, hogy rendes körülmények között ma már csak a felújítottnak mondott fehér vonatok járnak a vonalon, ez azonban csak április 1-jével válik hivatalossá, hogy ne okozzon blamázst, ha valamilyen okból mégis be kell állítani egy-egy régi szerelvényt.

Az este megtámadott metró azonban napközben az utasforgalomban nem vett részt, hanem tartalékként a Lehel térnél állt – tudta meg a BKV-Figyelő BKV-s forrásból. Tehát azt, hogy ez a metró a Lehel teret elhagyva mikor indul el Kőbánya-Kispest felé és mikor érkezik a Pöttyös utcai megállóba, csak BKV-s tudhatta, így felvetődik, hogy segíthette-e bennfentes a graffitiseket. A gyanút erősíti, hogy a támadók a szellőző alagutakon távoztak, amelyek normális esetben zárva vannak.

Valami füstölt

Úgy tudjuk, a rendőrség hajnalig helyszínelt és 600 ezer forintos kárt állapított meg – feltételezhetően azért csak ennyit, mert régi, cserére (bocs: felújításra) váró vonatról van szó. A forgalom az M3-as metró vonalán a hajnali üzemkezdetkor rendben megindult.

Az akcióról a fentieken túl egyelőre keveset lehet tudni. Korábban az terjedt, hogy a graffitisek füstbombákat is használtak, később kiderült, hogy valószínűleg csak a nagy mennyiségű festék füstjét hitték sokan füstbombának, ez a kamerák felvételei alapján sem volt egyértelmű. Más forrásokból úgy tudni, hogy a támadóknál porraloltók voltak, ezeket kifújva burkolóztak felhőbe.

A BKK-s Facebook poszt alatt valaki azt kommentelte, hogy az egyik rongálót, aki valamilyen szláv (orosz vagy ukrán, esetleg lengyel) nyelven beszélt, az utasok elfogták, ezt azóta többen megerősítették. Más valaki azt írta, hogy míg egyikük a pályát áramtalanította, egy másikuk a szerelvény utolsó kocsijában matatott, sőt, a hátsó vezetőfülkébe is bejutott.

Kiemelt kép: Wikipedia/Kovács Ádám

Ajánlott videó

Olvasói sztorik