Közélet

Így neveztek át ti!

Ha a BKV-Figyelő olvasóin múlna, újra lenne Budapesten Moszkva tér, II. János Pál pápa nevét nem viselné metróállomás és valószínűleg a főpolgármester is új nevet kapna.

A 3-as metró négy megállójának is változik a neve a felújítás után – ezzel összefüggésben arra biztattuk olvasóinkat, írják meg, hogy a budapesti metróhálózaton mely megállók nevét változtatnák meg. Mondani sem kell, természetesen jöttek komoly és kevésbé komoly javaslatok is, ezek közül válogattunk.

Vannak, akik nem átneveznének megállókat, hanem vissza. Tipikusan ilyen megállók a Széll Kálmén tér, a II. János Pál pápa tér és a Puskás Ferenc Stadion.

A II. János Pál pápát mindenképp; rettenetesen hosszú, nehezen kimomdható. Legyen Erkel színház vagy maradjon a régi neve: Köztársaság tér!

 

A Köztársaság tér majdnem mindeki előtt ismert. Csakúgy, mint a Moszkva tér. Az utóbbira egyébként nagyobb esélyt látok és még egy nagyhatalmú barát is örülne neki.

 

A Széll Kálmán tér tökéletes Moszkva tér lehetne.

 

Puskás Ferenc Stadiont is ezért kéne visszanevezni Stadionokra.

Ha már múltba révedés, vannak, akik nem állnának meg a néhány évvel ezelőtt megváltoztatott nevek visszahozásánál, persze nem mindenki gondolja komolyan:

Akkor vissza a Marx, Felszabadulás és Élmunkás tereket is! :D (Ezek ma a Nyugati tér, a Ferenciek tere és a Lehel tér – a szerk.)

 

Felszabadulás tér, Felszab forever (Ferenciek tere)

Voltak olyan javaslatok is, amelyek olyan személyeknek állítanának emléket, akikről olvasóink szerint nem vagy legalábbis nem méltóképpen emlékezünk meg. Podmanicky Frigyes jó ötletnek tűnik, hiszen az Arany János utcának nevezett metrómegálló a Fővárosi Közmunkák Tanácsának alelnökéről elnevezett tér közepén van, amiről azonban – épp a metróállomás neve miatt – sokan azt sem tudják, hogy létezik.

Arany János -> Podmaniczky tér (amellett, hogy ott a megálló, Podmaniczky megérdemelne ennél nagyobb tiszteletet is)

 

Klinikák -> Semmelweis Egyetem (szintén Semmelweis iránti tiszteletből, plusz sokan tanulnak ott – külföldiek is)

 

Az Arany János utcát Podmaniczky térre. Ha már úgyis ott van a megálló.

Néhány javaslat szerint a mostani megállónevek egy része nem egyértelmű vagy összekeverhető más megállók neveivel.

A 4-es metrón az Újbuda-központot átnevezném, mert nagyon egybecseng az Újbuda Centerrel a név. És a nem helyiek állandóan összekeverik és magukkal szúrnak ki. Lehetne pl. Allé / Bocskai út/ Újbudai Piac vagy akármi kézzel foghatóbb. Régen amúgy a Kelenföld városközponttal keverték, de az most Bikás park lett. :)

 

A Kossuth teret nem is értem, miért nem Parlament névre keresztelték anno. A másik a Ferenciek tere, ami simán lehetne Erzsébet híd vagy Váci utca.

 

M1: Vörösmarty utcát nevezném át, mert megtévesztő.

Na, és akkor jöjjenek a vicces ötletek – vagy legalábbis néhány közülük:

Minden állomást átneveznék János Pál pápára, sőt Szent János Pál pápára.

 

Kossuth tér -> Lopótök

 

Én mindenképp elneveznék egy állomást Tarlósról is a 3-as metrón és félméterenként kihelyeznék az állomásra köpőcsészéket is.

 

Mindet, és az egyszerűség kedvéért mindet ugyanarra.

 

Tarlóst.

Kiemelt kép: himzorama.tumblr.com/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik