Közélet

Nincs visszaút: hiába a munkaerőhiány, nem veszik vissza a kilépett BKV-sokat

A BKV nem átjáróház - ezt az elvet érvényesíti a közlekedési vállalat akkor, amikor egy korábban kilépett dolgozója ismét jelentkezik a céghez. Nem luxus ez?

Hiába felelnek meg az elvárásoknak, a BKV az egyre súlyosabb munkaerőhiány ellenére sem veszi vissza azokat a szakembereket, akik korábban kiléptek a BKV-tól.

Az alábbi levelet a BKV egyik korábbi buszvezetője írta, aki egyszer már felmondott a BKV-nál, de a közelmúltban egy metróvezetői állásra jelentkezett – mind kiderült, teljesen hiába, korábbi felmondása miatt ugyanis esélye sem volt.

Egy olyan megtörtént esetet osztok most meg veletek, ami nem mindennapi. A munkaerőhiány a közép-magyarországi régióban, így Budapesten is egyre több gondot okoz, nem kivétel ez alól a BKV sem. Úgy döntöttem, hogy gyermekkori, majd fiatalkori álmomat megvalósítva, jelentkezem metróvezető tanulónak a BKV-hoz.

Mindig is vonzott a metró lenyűgöző atmoszférája, a mély, a sötét. Azt hittem, hogy végre én is lehetek pár hónapnyi kiképzés után metróvezető. Ráadásul a 3-as vonalon, ami ma nem örvend túl nagy népszerűségnek; mondhatni, hogy csak a hülye akar ide jönni, meg a megszállottak. Én egyik sem vagyok, bár dolgoztam már a BKV-nál, mint buszvezető és megszereztem a trolis jogsit is, viszont a megszállottságot már kiölték a dolgozókból az elmúlt évek alatt.

Ismertem a metrót, egyik ismerősöm dolgozott ott, metróvezetőként a 3-as vonalon, de őt is “eltávolították”, mert átlátott a hozzá nem értő vezetők szitáján. De ahogy a kormány mellől, úgy az alagútból is elfogytak az emberek, és a BKV júliusi kezdéssel metróvezetői tanfolyamot hirdetett. Na, erre jelentkeztem én, elküldtek orvosi vizsgálatra is, amin természetesen megfeleltem.

A tanfolyam kezdési időpontja azonban bizonytalan volt, akárhányszor érdeklődtem telefonon, nem tudták megmondani. Azt viszont kikötötték (!!!), hogy július elejéig, ha van munkahelyem, lépjek ki onnét. Volt és van munkahelyem, de ismerősöm javaslatára, aki ott dolgozott, és ismerte a főnökséget, azt javasolta, hogy csak akkor lépjek ki, ha eldőlt, mikor indul a tanfolyam, és hogy biztosan felvesznek-e. A metrónál “dolgozó” főnököknek ugyanis egy szavát se hidd el –mondta nekem. Szerencsére hallgattam rá, nem léptem ki. Jól tettem.

A héten küldtek egy e-mailt (!), hogy sürgősen hívjam fel X.Y.-t. Rosszat sejtettem, másnap felhívtam. Közölte, hogy vezetői gyűlés volt, és ott úgy döntöttek, hogy nem vesznek fel. Nem ért váratlanul a fentiek tükrében. Más volt BKV-sokkal is beszéltem, akik egyöntetűen ezt vallották: “Ha már dolgoztál a cégnél, az itt nem előny, hanem hátrányként értékelik”.

Rendkívüli felmondásom nem volt, és végkielégítésben sem részesültem, a BKK/BKV felé tartózásom nincs, és alkohol miatt sem küldtek el, tehát kizáró ok nem volt, személyes indíttatás esetleg.

Furcsának találom, hogy egy önkormányzati cégnél ilyen megengedhető. Persze fejétől bűzlik a hal. Talán nem véletlenül van munkaerőhiány a cégnél. S az a baj, hogy ez már nem az első eset, hanem a második. Ugyanis áprilisban ugyanez játszódott le, amikor műszaki ügyeletesként már majdnem felvettek, de az utolsó pillanatban visszavonták a dolgot.

A vacak cégek így intézik a dolgokat, nem véletlen, hogy a BKV-t is utálja mindenki. Ezek után erősen javaslom, hogy aki oda menne dolgozni, csak akkor lépjen ki a munkahelyéről, ha már megkötötték a munkaszerződést, mert ebben a cégben egy dolgot nem lehet ezek után: bízni. A fentiek tükrében nem csodálkozom, hogy a 3-as metró ott tart, ahol, ilyen vezetőkkel.

Kérem a cikk megjelentetését, hogy mások is lássák, hogy mi is folyik itt valójában. Aki alkalmas lenne és szeretné, azt elutasítják, aki alkalmatlan, azt felveszik a tanfolyamra és a vizsgáig sem jut el. Ezek szerint erre van a BKV-nak szüksége.

BKV-s forrásból úgy tudjuk, valóban az az elv, hogy aki egyszer már elhagyta a céget, azt többé nem veszik vissza, a cég vezetése ezzel akarja ugyanis demonstrálni, hogy a BKV nem átjáróház. 2016-ban egyébként összesen 726-an léptek ki a BKV-tól, köztük 26 mérnök, 248 szakmunkás és 452 járművezető. A témával a közeljövőben foglalkozunk még.

Frissítés:

Noha a fenti esethez hasonlóról több volt BKV-s is beszámolt és értesüléseinket BKV-s források is megerősítették, a cég vezetése a BKV-Figyelőnek küldött reakciójában azt írja:

A cikk teljesen megalapozatlanul állítja, hogy nem veszünk vissza olyan személyeket, akik korábban a BKV Zrt.-től léptek ki, ugyanis a nyilvántartásunk alapján csak az elmúlt egy évben 148 régebben kilépett kollégánk tért vissza újra főállású munkakörbe.

Kiemelt kép: himzorama.tumblr.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik