Közélet

Ne nyisd ki az ajtót, mert felmelegszik a busz!

Nyitott ablakok és ajtók mellett a klíma sem működik hatékonyan, ezt érdemes jól bevésni.

Ha meleg van a buszon, az nem feltétlenül a buszvezető vagy épp a busz hibája. Kis odafigyeléssel mi is tehetünk a hőség ellen – hívta fel a figyelmet István.

Az elmúlt hetekben megjelent cikkek utan szeretnék én is pár szót szólni a nyár legnagyobb sikersztorijával, a légkondival kapcsolatban. A többséggel ellentétben – bár lehet, hogy szerencsés vagyok – tíz utazásból legalább kilencszer olyan járművet fogok ki, melyen kifogás nélkül működik a klíma. (Nem épphogy érezni, hanem normálisan, és ritkán pedig túlzottan is.)

Sajnos rossz tapasztalataim vannak a végállomáson álló buszokkal kapcsolatban. A 32-es buszon ez történik 10-ből 9-szer: beáll a végállomásra (Árpád híd), leszállnak az utasok, aztán felszáll az új tömeg, a busz becsukja az ajtókat, és miközben megy a klíma, csak azok az ajtók nyílnak, ahol megnyomják a gombot.

Kinyitják a hátsó ajtót (az van a legközelebb az aluljáróhoz), ezzel semmi probléma. Aztán másodpercek múlva már az összes ajtó nyitva, véletlenül sem jó az az egy, ahol fel lehetett volna szállni. Mivel még 4-5 perc van hátra indulásig, a buszon a működő klíma ellenére folyamatosan melegszik a levegő, hiszen 4 nyitott ajtón jön be a meleg, a légkondi pedig az utcát is hűti.

Miért kell kinyitni az összes ajtót? Nem elég az egy nyitva lévő, ami ráadásul a legközelebb is van? Aztán kezdődik az ablaknyitogatás és a reklamálás. Egy jó tanács: a működő klímás busz ablakát, illetve végállomáson állva kettőnél több ajtaját NE nyissuk ki, különben saját magunk és a nyári idő áldozatai leszünk mindannyian.

Kiemelt kép: Wikipedia/Tóth Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik