Közélet

Mit lehet tenni, hogy rend legyen a BKK járatain?

Korlátozottak az eszközeik, ezért néha az ellenőrök sem tudnak mit tenni a szabálytalankodó, másokat zavaró utasokkal.

Különösen az éjszakai járatokon sok az ittas vagy épp evő, ivó utas. Olvasónk, Róbert elbeszélgetett egy ellenőrrel és mivel kíváncsi a véleményetekre, tapasztalatait megosztotta velünk is.

Egy érdekes beszélgetést szeretnék veletek megosztani. Ez jól demonstrálja, hogy mennyire korrekt tud lenni egy ellenőr és mennyire valós a probléma.

Vasárnap (július 2-án) hajnalban 0:56-kor szálltam föl a Blahán a 6-os villamosra, és a történtek után szóba elegyedtem az ellenőrrel, akivel egész jót beszélgettem és megosztotta velem az éjszakai ellenőrzések problémáit az ő oldalukról.

Lényeg a lényeg: sokan voltak, akik kajáltak és piáltak a villamoson és ezt megjegyeztem az ellenőrnek, hogy tudtommal a szabályzat tiltja, és ennek ellenére miért engedik, miért nem szankcionálják. Tudom, kis dolognak tűnik, de ha mondjuk engem ennének vagy öntenének le valamivel vagy bármi más történne, mondjuk belém kötne egy ittas alak, az már probléma lenne.

Elmondta, hogy egyik oldalon maximálisan igazam van, viszont neki nincs érdemi kényszerítő ereje ebben az esetben. Nem hivatalos személy, nem utasíthat, sőt, amikor egy csoport ember száll föl a villamosra, akkor velük szemben komoly fizikai hátrányban van, így még az utazásból való kizárással is csak korlátozottan vagy sehogy sem élhet.

És ebben maximálisan igaza is van. Meg kellene állítani a villamost, megbontva ezzel a menetrendet, közterületesre vagy rendőrre kellene várni, illetve kockáztatja a fizikai konfrontációt. Azt is elmondta, hogy több kollégáját már érte támadás ittas személyek részéről, amit sajnos nagyon is hihetőnek tartok. A legkevesebb, hogy az arcába öntik az italt, súlyosabb esetben fejbevágják.

Mi a probléma? Egy: nem tartatom be a szabályokat, kettő: ezt az utazóközönség látja, három: ezentúl rendszeresen ő sem tartja be, hiszen ezt tapasztalja nap mint nap. Ez egy öngerjesztő folyamat. Nem szeretnék közhelyes lenni, de Bécsben például ilyet nem tapasztaltam. Miért? Mivel az utazóközönség kultúrája más. Hozzászokott, hogy ezt nem szabad. Így nem annyira piszkos és nem olyan gyorsan megy tönkre az a jármű.

Mi lenne itt a megoldás? Több közterületes? Vagy szúrópróba szerű rendőri ellenőrzés? Van erre lehetősége a BKV/BKK-nak? Mert ha elterjedne, hogy rendőrök vannak – akár civil ruhában -, és komoly büntetést fizet, aki rendetlenkedik, akkor gyorsan változna az utastársak hozzáállása is, mégpedig pozitív irányban.

Ezt megkérdeztem az ellenőrtől is, akivel beszéltem, majd annyit mondott, hogy ezeket a témákat már ő is fölvetette, de érdemi választ nem kapott. Összességében egy jó beszélgetés volt és egy egészen más oldalról világította meg az ellenőr a problémát. Kíváncsi vagyok, hogy az embereknek mi a véleménye róla.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik