Közélet

Leköcsögözte az utast a villamosvezető – videó

Leköcsögözte egy utasát a 47-es vagy 49-es villamos vezetője, majd amikor az felvételt készítve számon kérte rajta, még a telefont is kiverte a kezéből.

A felvételt készítő, névtelenséget kérő utas azt állítja, a járművezető rácsukta az ajtót, utóbbi szerint azonban az utas nyúlt bele a záródó ajtóba és visszafeszítette azt. Erre reagálva szólt be a férfinek a villamosvezető és bár ez még nem látható/hallható a felvételen, a számonkérés során nem tagadta a köcsögözést.

Az viszont jól látható a felvételen, hogy a villamosvezető küzd az indulataival, eleinte visszafogja magát és az utazási feltételekre hivatkozik, majd mégiscsak eldurran az agya: figyelmezteti az utasát, hogy kiveri a kezéből a telefont – és tényleg. Az eset a Fővám téren történt csütörtökön; az utas így írta le.

Tisztelt BKV-Figyelő! Engedje meg, hogy – csatoltan – megosszam mai élményemet a 47/49-es vonalról. Én készséggel elismerem, hogy a rám csukott ajtóból talán kifele okosabb lett volna menekülni (mert azzal nem bosszantom fel a sofőrt?!?), illetve hogy menet közben nem beszélgetünk – az amúgy nyitott ajtó mögött ülő – vezetővel, de ez az aggresszió magáért beszél.

A videót azután vettem fel, miután minden verbális előzmény nélkül “köcsög”-nek szólított és kíváncsi lettem, meddig megy el.

Még gondolkodom, mit lépjek, de olyannyira általános ez a magatartás, hogy ha lenne bármi értelme fellépni ellene, már bizonyára sokan megtették volna, így inkább valószínűleg továbblépek. És attól tartok sajnos, hogy ez a habitus egyre inkább elfogadott és a BKV jogi osztálya még engem próbálna felelősségre vonni, nem a támadót.

A járművezető arcát a felvételen elhomályosítottuk.

Frissítés:

A BKV azt állítja, kivizsgálták az esetet és a villamos vezetője cáfolta, hogy leköcsögözte volna az utast, akire rázárta az ajtót. A BKV szerint a járművezető nem verte ki a telefont az utas kezéből, csak becsukta a fülkeajtót, a telefont már az utas ejthette el. Íme a BKV közleménye az ügyben:

A szükséges vizsgálat lefolytatását követően megállapítottuk, hogy az utascsere befejeződését követően a járművezető előzetesen nem látta a panaszost, amikor az ajtózárás történt. A sajnálatos eset még a leggyorsabb reakció esetén sem volt elkerülhető, mivel a panaszos a záródó ajtók közé lépett. Az eset után a járművezető figyelemfelhívásként lejátszotta az alábbi hangfájlt: “Tisztelt utasaink! Az indulásjelzés megszólalása után a le és felszállás tilos és balesetveszélyes.” Ezt követően lépett a fülkéhez az utas, és a szóváltás során felvételt készített a járművezetőről, annak hozzájárulása nélkül.

A járművezető határozottan cáfolja, hogy bármilyen durva szóval illette volna a szabálytalanul felszálló utast. Elmondása szerint nem ütötte ki az utas kezéből a telefont, hanem a fülke ajtót kívánta bezárni, ezzel véget vetve a további kommunikációnak. Ennek során az utas a hátrálás közben ejthette le a telefont a kezéből – bár ez nem látszik a felvételen. A járművezető a személyiségi jogainak megsértése miatt a felvétel készítőjével szemben jogi útra kívánja terelni az ügy tisztázását.

Kiemelt kép: Wikipedia/Tóth Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik