Közélet

Gyilkossággal fenyegetőzött a bliccelő a buszon – videó!

Leköpte és megütötte az ellenőrt, majd a buszvezetőt fenyegette meg egy férfi a 114-es buszon. Az eset egy részletét a busz egyik utasa videóra vette.

“Nyissad már ki az ajtót, köcsög geci! Le akartam szállni előbb is! Kurva anyádat, nyisd ki az ajtót vagy meggyilkollak, te köcsög geci!”

– ezt ordította egy férfi a 114-es buszon, akit múlt kedden kapott bliccelésen a BKK ellenőre.

A buszon utazott olvasónk, György is, aki a férfi ámokfutásának egy részletét videóra vette, és aki levelében azt írta: a huszonéves férfi meg is ütötte és le is köpte az ellenőrnőt. Az eset rendőrségi eljárással végződött. (Mivel a videón több utas és a hőbörgő férfi arca is látszik, a felvételt elhomályosítottuk.)

Remélem, nem mindennapi esetről szeretnék beszámolni. 2017. április 18-án, 14:40-kor egy huszonéves férfi (aki nem mellesleg több jegykiadó automata megrongálásáért felelős) szóváltásba került a 114-es járaton a jegyellenőrzést végző hölggyel, aki eleinte kedves, később határozott, de még mindig udvarias stílusban kérte a jegyet vagy bérletet a férfitől.

Ő ezt megtagadta, sőt, szitkozódni kezdett, majd többször leköpte, sőt meg is ütötte a hölgyet, aki erre rendőrt hívott és kérte a sofőrt, hogy ne engedje leszállni a dühöngő férfit. Erre a férfi megfenyegette őt is, majd később a buszsofőrt is, hogy kés van nála és ha nem engedik leszállni, akkor használni fogja („Meggyilkoljalak?”)

Több utas a hölgy segítségére sietett, őket is hasonló szavakkal illette, beleértve engem is, majd elkezdte verni a sofőrfülke ajtaját és a sofőrt próbálta megütni, de ő szerencsére félre tudott húzódni a kevésbé zárt fülke ellenére is.

A rendőrök 5 percen belül a helyszínre értek és előállították a férfit, a buszban nem keletkezett kár, és ahogy láttam, a hölgy sem sérült meg komolyabban. Az eset egy részéről videófelvételt készítettem. Talán ideje lenne a zárt fülkéknek. Vagy minden ellenőr mellé kell egy közteres az ilyen barmok ellen?

Az esettel kapcsolatban megkerestük a BKK-t is. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy a járművezető mi alapján dönti el, hogy a busz ajtajait zárva tartva visszatartja a balhés utast és mi az a pont, amikora többi utas védelmében inkább elengedi. A BKK érdeklődésünkre megerősítette az olvasónk által leírtakat; a BKV-Figyelő kérésére az alábbi tájékoztatást küldték.

2017. április 18-án 14:40 órakor a menetrend szerint közlekedő NAY-376 rendszámú autóbusszal történt esetet az azt üzemeltető VT-Arriva kivizsgálta. A busz kamerafelvételein jól látszik, hogy egy jegy nélkül felszálló utas az ellenőri intézkedést megtagadta, majd szóváltásba került az ellenőrrel. A járművezető a szituációt érzékelve a következő megállóban megállt, de az ellenőr kérésére az ajtókat nem nyitotta ki a leszálláshoz.

Az utas agresszívan kezdett viselkedni, szidalmazta, meglökte és több alkalommal leköpte az ellenőrt, majd ököllel beleütött a zárt vezetőfülke plexi üvegébe. Ekkor a járművezető és az ellenőr is hívta a rendőrséget. A VT-Arriva által üzemeltetett buszok mindegyike zárt vezetőfülkével ellátott, amely megvédte a járművezetőt az agresszív utastól, így személyi sérülés nem történt.

A járművezető az utasok testi épségét szem előtt tartva kis idő elteltével a harmadik ajtót kinyitotta, hogy a megrémült utasok le tudjanak szállni a járműről. Amint elkezdett az ajtó bezáródni a dühöngő utas a jármű végébe futott, kifeszítette a már félig bezáródott ajtót és elmenekült a helyszínről.

Rendőri intézkedés a buszon nem történt, a hatóság kérésére a jármű kamerafelvételeit rögzítették és archiválták.

A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekménynek számít a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 311. §-a szerint, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 127. § (3) bekezdése szerint pedig “A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni.”

Ennek tükrében a VT-Arriva Kft. munkatársa jogszerűen járt el, amikor a jármű ajtaját bezárta, hogy a dulakodó utast a hatóság kiérkezéséig visszatartsa. A 1998. évi XIX. törvény 127. § (3) bekezdése értelmében a buszvezető saját maga is dönthet az ajtók bezárásáról, ahogy minden más állampolgár. Természetesen az ellenőr is felkérheti, amennyiben ő tapasztalja a törvénysértő magatartást, ilyenkor az állampolgári kötelezettség kiegészül a közszolgáltatást végző dolgozó munkaköréből fakadó kötelezettséggel.

A kiemelt kép illusztráció; forrás: Wikipedia/Kemenymate

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik