Közélet

Elmaradhat a BKV-sok sztrájkja

Nem segített a kormány, a főváros és a BKV a saját költségvetéséből kotorta össze a BKV-sok fizetésemeléséhez szükséges pénzt. Tarlós szerint az ajánlat "elutasíthatatlan", ha a szakszervezetek is így látják, nem lesz BKV-sztrájk.

Felfüggesztette a húsvét utánra bejelentett sztrájkját a BKV két nagy érdekképviselete, miután a főpolgármester szerint elutasíthatatlan ajánlatot kaptak. Az Index információi szerint a főváros és a BKV vezetése az idei évre 10+5 százalékos béremelést ajánlott, januárig visszamenőleg.

Mint ismert, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége három évre lebontva összesen 30 százalékos béremelést követelt, azaz ugyanazt a mértékű bérfejlesztést, mint amit például a MÁV és a Volánbusz dolgozói is kaptak.

Bár a BKV dolgozói számára értelemszerűen ez a lényeg, Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján több dolog maradt titokban, mint amennyi kiderült. Nem tudjuk például, hogy

  • pontosan milyen ajánlatot kaptak a BKV dolgozói, Tarlós csak annyit mondott, hogy az első évre vonatkozó ajánlat magasabb, mint amennyit az állami cégek alkalmazottai kaptak.
  • mennyibe kerül majd a fizetésemelés.
  • mi a fedezete a fizetésemelésnek, azaz honnan kell majd elvenni.

A tájékoztatón ugyanis kiderült, hogy a béremeléshez szükséges összeget a Fővárosi Önkormányzat és a BKV a saját költségvetéséből kotorta össze, Tarlós tehát hiába fordult segítségért a kormányhoz, Budapest láthatóan magára maradt a problémával. A főpolgármester azt sem akarta elmondani, mely területekről csoportosították át a szükséges összeget.

Az érdekképviseletek április 18-ától kezdődően háromnapos, 24-től pedig ötnapos munkabeszüntetést terveztek, ha a BKV menedzsmentje nem teljesíti a fizetésemelésre vonatkozó követelésüket. A tervek szerint az első napon még csaknem minden járat elindult volna, a második naptól kezdődően viszont csak reggel 6 és este 18 óra között járt volna a BKV, előtte és utána nem.

Ha a munkavállalók elfogadják az ajánlatot, a sztrájk értelemszerűen elmarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik