Közélet

Így pakolják ki a tolvajok a BKK-automatákat – videó

Fényes nappal pakolt ki  egy férfi egy BKK-automatát a Szent Gellért téren - ez látható azon a videón, amelyet egyik olvasónk juttatott el a BKV-Figyelőhöz. A villamosmegálló tele volt, mégsem avatkozott közbe senki.

A február elején készült felvételen jól látható, hogy az arcát csuklyával takaró férfi akkurátus mozdulatokkal dolgozik; a gép visszaadó nyílásából valamilyen eszköz, talán egy kártya vagy pálcika segítségével szedi ki a bent ragadt aprópénzt. Ez az a pénz, amely a jegyet, bérletet vásárló utasoknak járna vissza, de a nyílás eltömése miatt nem tudják az érméket kiszedni.

Az automatánál babráló férfi sokáig észre sem veszi, hogy akcióját épp videóra veszik, amikor mégis, akkor sietve távozik a helyszínről. Az esetben az a legmegdöbbentőbb, hogy a villamosmegálló tele volt, mégis úgy tűnik, senkinek sem jutott eszébe, hogy bármilyen módon beavatkozzon; egyedül az alábbi videót készítő olvasónk kérdezte meg a férfitől, mit csinál.

Névtelenséget kérő olvasónk így írta le a történteket:

Február 3-án, délután 3-kor készült a felvétel. Mindenki csak nyugodtan nézte az eseményt, ami – amikor én odaértem – már javában zajlott. Miután befejeztem a videózást, egy ember még meg is próbált lebeszélni arról, hogy a jövőben ilyet csináljak. “Legközelebb még a telefonod is ellopják” – mondta.

Én nem akarok senki felett ítélkezni, de egy-egy ilyen helyzet pontosan bemutatja, hogy miért tart itt az ország. Az emberek megtűrik a lopást, csalást stb. Sajnálom, hogy egyedül voltam, mert így nem tudtam egyszerre videózni és fizikailag megakadályozni a további lopásban, rongálásban.

A videóról eltávolítottam a hangsávot (mert hallatszik a hangom). Egyébként annyi hallatszik eredetileg, hogy megkérdezem, mit csinál, erre azt válaszolja, hogy próbál jegyet venni.

Egyébként azt sem tudom, hogy a tervező pontosan hogy gondolta ezt. Szerintem nyilvánvaló, hogy ez lesz, ha elérhető helyre teszik a nyílást. Megoldotta volna a problémát, ha felülre teszik, ekkor a fedél miatt nem lehetne hozzáférni. Elvileg tesztel valami rendszert a BKK. (Mikor is jelentkezett ez a probléma előszőr? Az átadás után két héttel?) Szóval elvileg előállnak valami megoldással; kíváncsian várom.

Természetesen senkitől nem várható el, hogy fizikailag beavatkozzon egy ilyen akcióba – különösen egyedül, de aki a jövőben ilyet lát, hívja a rendőrséget vagy – ha van a környéken – szóljon a biztonsági őröknek (ebben az esetben például a 4-es metró lejáratánál biztosan voltak biztonságiak). A legfontosabb, hogy ne nézzük tétlenül az ilyesmit, ezek a gyökerek a mi pénzünket lopják!

Frissítés:

A cikk megjelenése után röviddel a BKK az alábbiakat közölte a BKV-Figyelővel:

Amennyiben valamely ügyfelünk azt tapasztalja, hogy valaki éppen rongálja az automatát, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget, vagy a 06 1 3 255 255 telefonszámon jelezze a problémát a BKK telefonos ügyfélszolgálatának.

Az automata hálózat telepítésével sajnálatos módon megjelentek azok a bűncselekmények, amelyek során eltömítik a készülékek bankjegykiadó és érmekiadó nyílásait, mellyel az elkövetők nagy károkat okoznak az utasoknak és a BKK-nak is. A beérkező hibabejelentések 30-40 százaléka ilyen típusú, ezek elkerülése érdekében a következő lépéseket tette a BKK:

  • A rendőrség felé elindította az elkövető(k) felderítésére irányuló eljárást.
  • A BKK egy olyan szoftvermódosítást alkalmazott a készülékeken, melynek köszönhetően a visszajáró bankjegyek kiadását követően a készülék 60 másodpercet vár arra, hogy elvegyék azt. Amennyiben mindez nem történt meg, akkor a készülék visszahúzza a bankjegyet, ezzel is megakadályozva, hogy a bankjegy a visszaadó nyíláson keresztül illetéktelenek kezébe kerüljön.
  • A szoftver bevezetésével, a további csalás megelőzése érdekében, az automata inaktívvá teszi a bankjeggyel történő fizetést, melyet a bankjegyelfogadó egység alatt található LED folyamatos, piros színű világítása jelez. (Bankjeggyel történő fizetésre abban az esetben van ismételten lehetőség, ha a szerviz a helyszínre kiérkezik, és eltávolítja a visszahúzott bankjegyet, valamint a tömítésre használt eszközt.) A visszahúzott bankjegy eltávolításáig bankkártyával, valamint érmével történő fizetésre természetesen továbbra is lehetőségük van ügyfeleinknek.
  • A bankjegykiadó egységek eltömítésének száma a szoftver bevezetésével folyamatosan csökken, de ezzel párhuzamosan elszaporodott az “érmekiadó egység” eltömítése. Ez nagyobb problémát okoz, mert ameddig valaki (akár az a személy, aki eltömítette, akár a szerviz) el nem távolítja a tömítésre használt eszközt, addig az automata üzemen kívül helyezi magát.
  • A szoftvermódosítás mellett biztonsági kamerákkal is ellátták az automatákat annak érdekében, hogy az elkövetők mielőbb azonosíthatók legyenek, ugyanis a készülékek eltömítése és így a visszajáró pénz illetéktelen megszerzése is bűncselekménynek számít és rendőrségi eljárás kezdeményezését vonja maga után.
  • A BKK a visszaélések szempontjából leginkább érintett helyszíneken biztonsági őrök segítségével is védi az automatákat, illetve folyamatosan együttműködik a rendőrséggel. A biztonsági őrök bevonása jelenleg 87 db automatára terjed ki. A mért adatok alapján az akcióterv sikeresnek bizonyult, hiszen az őrzött automaták rendelkezésre állása nagyságrendekkel javult, az eltömítési kísérletek száma drasztikusan lecsökkent.
  • A BKK Zrt. már az első eltömítések észlelésekor megkezdte a közös gondolkodást az üzemeltetővel és a gyártóval is annak érdekében, hogy a készülékeket eltömítő személyek ne juthassanak hozzá a pénzhez. Jelenleg új érmeszenzor tesztelése zajlik, így a tesztelt automatáknál a tömítés érzékelését követően azonnal letiltja a készpénz-fizetési funkciót (a bankkártyás fizetési lehetőség ettől függetlenül működik), amely egyaránt megakadályozza azt, hogy ügyfeleink károsuljanak és a tömítést végzők pénzhez jussanak. A megoldás kiterjesztése a teljes hálózatra 2017 első negyedévében várható.

A BKK az alábbiak figyelembevételét tanácsolja ügyfeleinek bankjeggyel történő vásárlás esetén:

  • a vásárlás megkezdése előtt minden esetben győződjenek meg arról, hogy a bankjegykiadó nyílás nincs-e valamilyen tárggyal eltömítve (a bankjegykiadó nyílás az érme- és jegykiadó kiadó tálcával egy magasságban, attól jobbra található),
  • a fizetést követően első lépésben a visszajáró bankjegyet vegyék el az automatából, majd ezt követően az értékcikket és a visszajáró érméket.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, amennyiben nem jutottak hozzá a visszajáróhoz, lehetőség szerint még a helyszínen lépjenek kapcsolatba a BKK telefonos ügyfélszolgálatával, a 06 1 3 255 255 telefonszámon a 2-es majd a 0-ás menüpontokat választva, vagy az automata kijelzőjén található díjmentesen hívható “Segítség” gomb megnyomásával. A BKK minden bejelentést kivizsgál 30 napon belül, és a jogosnak bizonyuló esetekben visszatéríti az utasok számára az automatában maradt összeget.

BKK jegy- és bérletértékesítő automatái informatikai távfelügyeletbe vannak kötve, így üzemeltető partnerünk, a T-Systems Magyarország Zrt., is a lehető leghamarabb értesül azok esetleges hibájáról és azonnal megteszik a hibaelhárításhoz szükséges intézkedéseket. A BKK az ügyfelek telefonos bejelentéseiből is tájékoztatást kap az automaták állapotáról, melyet haladéktalanul továbbítunk az üzemeltető részére kivizsgálás és hibajavítás céljából. Az üzemeltető szervizeléssel foglalkozó kollégái folyamatosan úton vannak és a felmerülő hibákat a lehető leggyorsabban javítják.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik