BKV-Figyelő
Budapest, 2017. január 22.
Az Erzsébet híd és a Szabadság híd a szmogban Budapesten 2017. január 22-én. Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szmogriadó: ha kell, a BKK sűríti a járatait

Király Dávid
Király Dávid

2017. 01. 23. 09:42

Hétfő reggeltől korlátozzák a gépjármű-forgalmat, a BKK tartalékjárműveket rendelt a BKV-tól.

Hétfő reggel 6 órától korlátozások léptek életbe Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A levegő minőségének javulása érdekében a BKK kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést.

A BKK az alábbi intézkedésekkel segíti a főváros, szmogriadó miatt várhatóan megnövekedő, közösségi közlekedési forgalmát:

  • A riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően, a BKK szolgálatban lévő fődiszpécsere értesítette a szmogriadó esetén mozgósítandó személyeket, emellett tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz, a trolibusz, a villamos és a metróágazat tekintetében, melyek szükség esetén személyzettel együtt rendelkezésre állnak.
  • A riasztási fokozat elrendelésének érvénybe lépésétől a BKK illetékes munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a közösségi közlekedési, ezen belül a kötöttpályás járművek utasforgalmának alakulását. Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az utasforgalom függvényében állítja majd forgalomba a rendelkezésre álló tartalékjárműveket.ú

Mint írják, 2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírság szabható ki – közölte a BKK.

Frissítés:

Jobb későn, mint soha. Noha a főpolgármester a napokban többször egyértelművé tette, hogy nem kívánja követni a szegedi példát és nem lát okot arra, hogy ingyenessé tegye a budapesti közösségi közlekedést, szerdára engedett a nyomásnak. Szerdán 16 órától a szmogriadó idején a kitiltott autók tulajdonosai a forgalmi engedély felmutatásával ingyen használhatják a BKK járatait. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye:

Tarlós István főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, hogy ma 16 órától – amíg a szmogriadó riasztási fokozata érvényben van – ingyen használhatják a budapesti közösségi közlekedési járatokat a forgalmi engedély felmutatásával azok, akiknek gépkocsija forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy ha a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.