Közélet

Egyre gyatrábbak az automaták – Kőbányán csak bankkártyával vehetsz bérletet

Nemrég a BKK egy hasonló esettel kapcsolatban azt közölte, hogy tudnak a problémáról, de megoldást az elektronikus jegyrendszer bevezetéséig nem ígértek. Márpedig a probléma egyre súlyosabb. Dávid a X. kerületből írt.
Múlt csütörtökön reggel szerettem volna bérletet venni Zugló vasútállomásnál, a villamosmegállóban, készpénzzel. De mily meglepetés ért: csak bankkártyával lehetett. Így bérlet nélkül mentem suliba és haza. Miután hazaértem a suliból, gondoltam, elmegyek bérletet venni, hogy ne másnap kelljen vennem.
Annyit kell tudni, hogy Kőbányán lakom, a Liget tér közelében. Ott van egy buszvégállomás, ahol kb. 2 éve megszűnt a pénztár, így csak a villamosmegálló maradt, ahol meg áll négyfajta villamos (28-as,3-as, 62-es és a 62/A) és csak egy automata van, ami persze csak bankkártyát fogadott el. Így elindultam föl az Ónodi utcához, ahol még van egy automata, ami persze üzemen kívül volt, így nem volt más választásom és el kellett mennem az Örs vezér teréhez. Ott már tudtam bérletet venni.
Az Örsön az automatákra vigyázott egy ember, aki ellenőr késő délután. Szóltam neki, hogy Kőbányán egy automata se fogadja el a készpénzt, erre azt mondta, hogy nem tud semmit tenni, ő valójában ellenőr és késő este még azt is kell csinálnia. Ő amúgy azért van ott, hogy az automatákat ne tömjék be. Ja, és azt is mondta, hogy ha bérletet akarok venni, akkor érdemesebb valamelyik BKK ügyfélközpontba menni.
De nekem nem ez volt az első eset. Augusztus utolsó előtti hetében éjszaka akartam bérletet venni a Blaha Lujza téren, de nem tudtam. Kipróbáltam három automatát, amelyek közül kettőnél csak bankkártyával, a harmadikban pedig bankkártyával vagy apróval lehetett volna bérletet venni. Aztán lesétáltam az Astoriához, ahol a Blaha felőli oldalon fent az automata üzemen kívül volt. Végül az aluljáróban a második automatánál tudtam bérletet venni, mert az első szokás szerint csak bankkártyát fogadott el.
És most jön a kérdés: ha nem tudsz sehol bérletet venni, akkor ha találkozol az ellenőrrel (és még közteressel is), akkor megbüntetnek? És ki téríti meg azt a büntetést?
Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik