Közélet

M3: Bemutatták az új… mármint a felújított metrót

A BKV kedden bemutatta a sajtónak a 3-as metró felújítottnak mondott, de alapvetően új orosz metrószerelvényét. Egyelőre a prototípus van Budapesten, de rövidesen jön a többi is.

A BKV szerint a felújítás eredményeképpen a budapestiek “mind megjelenésében, mind műszaki tartalmában egy modern, a

XXI. század technológiai színvonalának megfelelő

metrószerelvénnyel” találkoznak majd.

Mint közleményükben írják, a korszerűsítés során megtörtént a teljes jármű korrózióvédelme, újrakábelezése, a részegységeket rezgésgátló, hőszigetelő, hangszigetelő bevonattal látták el. A vontatómotorok cseréje által lényegesen javult a jármű energiafelhasználása, a hajtásrendszer korszerűsítésével az elektronikus visszatáplálás is megvalósul, amely a járművek működését egyrészt energiatakarékosabbá teszi, másrészt a szerelvények üzemeltetésének környezeti terhelése a lehető legminimálisabb lesz.

Az utastér valamennyi ablaka szilánkmentesen törő, biztonsági üvegből készült, a metrókocsikba automatikus tűzjelző és tűzoltó rendszert építettek be. A felületek védelmét szolgáló anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a tartósság,

a nehezen éghetőség,

a gazdaságos javíthatóság és lehetőség szerint vegyszermentes tisztíthatóság – olvasható a BKV közleményében.

Az utastér ergonomikus kialakítása, a belső zajcsökkentés, az új audiovizuális utastájékoztató rendszer kiépítése, az utasbarát anyagok alkalmazása is mind az utazás színvonalának javítását szolgálják. A kiépített ventilátorok és légszállító elemek rendszere szűrt levegőt juttat az utastérbe, illetve folyamatos belső légmozgást biztosít. A szerelvényeken belül kialakított képrögzítő rendszer az utasok biztonságérzetét növeli.

Az utastéri ajtóműködtető rendszer teljes felújítása és korszerűsítése során a járművet korszerű és alacsony karbantartási igényű elektromos ajtóműködtetésű rendszerrel látták el. A kocsik közötti átjárók zárjai a járművezető által központilag távvezérelhetőek, illetve az utasok által a kocsikban elhelyezett vésznyitó nyomógombokkal is oldhatók. Ez lehetővé teszi a kocsik közötti átjutást és a szerelvények gyors és biztonságos elhagyását vészhelyzeti menekítés esetén.

A közlekedési vállalat azt írja: a vezetőfülke modernizálásával a járművezetők munkakörülményei is jelentősen javulnak, továbbá korszerű kommunikációs rendszer és a jármű környezetének biztonságos megfigyelését szolgáló kamerarendszer beépítése is megtörtént. A korszerűsített járművek, illetve az utastérben a kerekesszékesek számára kialakított férőhelyek a mozgásukban korlátozott utasaink számára

biztonságosabb utazási feltételeket

biztosítanak, a szerelvények padlószintje pedig jobban illeszkedik a peronmagassághoz.

A jármű az ütemtervnek megfelelően teljesítette az NKH által kitűzött Hatósági Szemlét, 2016. szeptember 23-án pedig sikeresen befejeződtek a prototípus szerelvény légrendszer, fékrendszer és fékútmérési típusvizsgálatai. Ennek eredményeképpen – várhatóan pár napon belül – a szerelvény üzemszüneti időszakban, utasok nélkül, műterheléssel az M3-as vonalon folytatja majd a típusvizsgálatokat.

Kiemelt kép és fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik