Közélet

Találtál valamit? Leadnád? Nem olyan egyszerű

Ha sapkát vagy esernyőt akarsz leadni, viszonylag egyszerű a helyzet. Mi van akkor, ha egy érvényes bérletet találsz? Erről érdeklődött a BKK-nál Gergely, aki levelét nekünk is elküldte.

Múlt kedden reggel háromnegyed 9 körül vásároltam egy 10-es gyűjtőjegyet Újbuda-központ E15-ös automatájánál. Az automata viharvert állapotban volt. Készpénzzel nem lehetett fizetni, és az ajtaja is be volt akadva. Nagy meglepetésemre nem csak az én jegyeimet dobta ki, hanem egy 8:21-kor vásárolt havi bérletet és a hozzá tartozó kártyás vásárlási bizonylatot.

Először saját erőből próbáltam a Facebook segítségével (a Pesten hallottam csoporton keresztül) a jogos tulajdonost megtalálni, ám amikor ez nem vezetett eredménye (2-3 nap), az a furcsa ötletem támadt, hogy önökön keresztül próbálom meg visszajuttatni.

Bementem a kelenföldi ügyfélszolgálatra, ahol H. S. (az eredeti levélben az ügyfélszolgálatos kolléga teljes neve szerepel – a szerk.) nevű kollégájukhoz kerültem. Elmondtam, hogy szeretném leadni, ő erre azt mondta, hogy ilyen még nem történt, amióta ő dolgozik. De nyugodtan hagyjam itt, majd elintézi. Kértem, hogy valami bizonylatot állítson ki az átvételről, erre azt mondta inkább visszaadja nekem. Mivel nem adtam fel, felhívott valakit telefonon és a forgalmi irodába irányított.

Ott ért a következő meglepetés. Talált tárgyként voltak képesek kitölteni egy papírt, ahova személyes adataimat kellet megadni. Ennek ellenére nem tájékoztattak az adatkezelés módjáról, céljáról és idejéről. Le sem fényképezhettem a jegyzőkönyvszerűséget és nem kaptam belőle példányt, csak aláírhattam… Aki leadja, azt nem tájékoztatják a továbbiakban (legalábbis a forgalmi iroda névtelen dolgozói elmondása alapján) a tárgy sorsáról. (…)

Szégyenletes ez az eljárás. Ekkora cég nem rendelkezik arra hivatalos eljárással és formanyomtatvánnyal, ha valaki talált bérletet akar leadni az ügyfélszolgálaton? Mellékletként csatolom az automata fényképét és a bérlet fényképét. Sajnos a kártyás vásárlási bizonylatról nincs fotóm, de a talált tárgyak között megtalálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik