Közélet

Vigyázat! Álellenőrök randalírozhatnak a 4-6-oson

Hiányzó vagy feltűnően más karszalag, gagyi és rejtegetett igazolvány, tolakodó, ápolatlan és az alapvető szabályokra is fittyet hányó alakok - elsősorban ezekről a jegyekről lehet felismerni a kamuellenőröket, akik rosszabbnál rosszabb szövegekkel próbálják lehúzni a gyanútlan utasokat. Olvasónk, Zsolt még a múlt hónap utolsó napjaiban futott bele gyanús alakokba a nagykörúti villamoson.
Ma hajnalban (Június 26., 05:12-05:14)-kor felszálltam a 4-6-os villamosra az Oktogonnál, amely a Széll Kálmán tér felől érkezett. A legutolsó ajtónál szálltam fel, majd szabad ülőhely reményében sétáltam előre.
Hirtelen arra lettem figyelmes, hogy egy nem túlságosan bizalomgerjesztő úriember kéri az utasokat a jegyek, illetve bérletek felmutatására, nem is vettem róla túl nagy tudomást, csak miután egyik karján sem láttam karszalagot, gyanús lett.
Épp egy indiai fiatalembert próbált megbüntetni, amikor odamentem és próbáltam a külföldinek segíteni, elkértem a jegyét, hogy én is szemügyre vegyem, hogy mi lehet a problémája az ellenőrnek. Láttam rajta az aktuális dátumot és az időpontot is (05:14).

Szóvá tettem ezt az ellenőrzést végző személynek is, ő azt mondta, hogy nem látta, hogy lyukasztott volna, de amikor kérdeztem, hogy miért nem visel karszalagot, felmutatta a nyakában tartott igazolványát és nem tűnt túlságosan valódinak (már azért sem, mert egy headset volt a fülében, gondolom azért, hogy hivatalosabbnak tűnjön – ha már egy hátizsákot sem viselhet az ellenőr, akkor gondolom ilyet sem).

Ezután mondtam neki, h minden rendben van jeggyel. Erre ő “lányos zavarában” a már ellenőrzött szakaszon kezdett el újra bérleteket kérni, majd láttam, hogy a nála lévő 2 darab agyonhasznált, gyűrött jegyet próbálja eladni azoknak, akiknek nincsen.

A Blaha Lujza térnél szálltam le, szóltam a villamos vezetőjének is, de őt nem igazán érdekelte, majd láttam, hogy ketten voltak, s ők is leszálltak. Sajnos az igazolványszámot nem jegyeztem meg.

 Lehetséges, hogy ál-ellenőrökkel találkoztam?!
Igen, nagyon is lehetséges.
Frissítés:
A fenti levélre reagálva a BKK péntek reggel az alábbi tájékoztatást küldte:

A BKK Üzletszabályzatának V.3. Jegyellenőrzés fejezete szerint: “A jegyellenőröket azonosítja az arcképes, sorszámozott szolgálati kitűzőjük, valamint karszalagjuk, amelyeket jól látható helyen, a felsőruházaton kell elhelyezniük az ellenőrzés megkezdése előtt. A jegyellenőrök mind egyenruhában, mind polgári ruhában végezhetnek jegyellenőrzést. Az ellenőr nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni, arcképes sorszámozott szolgálati kitűzőjét, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást felmutatni.”

Amennyiben az utas azt tapasztalja, hogy a jegyellenőr vagy a magát jegyellenőrnek kiadó személy nem viseli a szükséges azonosító eszközöket, vagy az nem az előírások szerinti fényképes, négyjegyű azonosító számmal, BKK logóval ellátott plasztikkártya, illetve kék-szürke szegélyű, lila alapszínű, fehérrel hímzett, BKK logós karszalag, akkor kérjük, jelezze a járművezető felé a problémát, akinek ezt azonnal jelenteniük kell a BKK Forgalomfelügyelet felé, és intézkedést kell kérniük. Ezután a kapott utasítás szerint kell eljárniuk.

Amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a jegyellenőr köteles a kihívott rendőrt megvárni, és az igazoltatásnak alávetni magát. Az ezzel ellentétes magatartás gyanút ébreszthet. A jegyellenőr kérésre köteles felmutatni azt a TAJ-kártya méretű, BKK logóval, két aláírással és a jegyellenőr négyjegyű azonosító számával ellátott, egyik oldalán lila, másik oldalán fehér, laminált, írásbeli megbízást is, amely az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról szóló, 213/2012. (VII.30.) számú Kormányrendelet 13. §-a alapján ellenőrzésre jogosítja.

Amennyiben az utas úgy ítéli meg, hogy álellenőrökkel van dolga, jelentse be a BKK Ügyfélszolgálatán is telefonon, e-mailben vagy postai úton, de a helyszínen neki is lehetősége van rendőrt hívni a gyanúsan viselkedő, magát ellenőrnek kiadó személyre.

Mivel a jegyellenőrök munkaeszköze a szolgálati mobiltelefonjuk, a headset viselését nem tiltjuk. Munkatársaink továbbá 350 Ft-os vonaljegyet is értékesíthetnek a saját jegyszerelésükből, ezeknek azonban kezeletlen jegyeknek kell lenniük, a jegyértékesítés tényét pedig – sorszámmal jelölve – az ellenőrzési jegyzékükön is fel kell tüntetniük.

A blogbejegyzés alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy álellenőrökkel találkozott-e a levélíró, ennek megítéléséhez kevés az információ. A bejelentés nem tartalmaz személyleírást, anélkül pedig nem tudjuk összevetni a jegyellenőrök beosztásával, ugyanis a 4-6-os villamos vonalát – gerincvonal lévén – szinte az összes kollégánk igénybe veszi a számára kijelölt ellenőrzési terület megközelítéséhez.

A konkrét esetről a BKV megkérdezte a járművezetőt is, aki a megadott időpontban dolgozhatott, de ő nem emlékezett arra, hogy hasonló esetet jelentettek volna neki, és a BKK Forgalomfelügyeletéhez sem érkezett ilyen jelzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik