Közélet

“Elegem van abból, hogy a bunkó járművezetők így beszélnek”

Évekig gyűjthette negatív tapasztalatait János, aki az egyes buszvezetők modortalanságát végre megelégelve írta meg levelét. 

Most telt be nálam a pohár. Évek óta türelmesen, az indulataimat visszanyelve figyelem és hallgatom, ahogy a BKV járművezetői az utasokkal kommunikálnak.

Mindegy, milyen okból lépnek az utasokkal kapcsolatba, a bérletüket kérik vagy felszólítják őket, hogy melyik ajtón szálljanak fel és le, a legtöbbször szigorú, rendre utasító hangnemben, modortalanul, gorombán beszélnek az utasokkal. És fensőbbséges modorban, mintha ők a feletteseink lennének.

Fotó: Wikipedia/Kemenymate
Fotó: Wikipedia/Kemenymate

Pedig nem a feletteseink, de azt hiszem, a feletteseinktől sem viselnénk el, ha ilyen hangon beszélnének velünk. Ők mégis, napról napra – tisztelet a kivételnek – tiszteletlenül beszélnek az utasokkal.

Január 14-én, csütörtök reggel 9 órakor telt be a pohár nálam, amikor a 168E járat buszvezetője rendre utasító hangnemben és gorombán kérte számon két fiatal kínai lányon – enyhe rasszista éllel – a bérletüket, amelyre nem tudok jobb kifejezést használni, mint hogy totálisan tapló és bunkó volt.

Nem kirívó eset, sőt, az utasok nagy része hozzászokott ehhez a modorhoz. Három idősebb hölgy még védelmébe is vette a buszsofőrt – “Nem volt bunkó!” – mondták és a végén nekem kellett kényelmetlenül éreznem magam, amiért szólni merészeltem.

Az út végén még egyszer odaléptem a vezetőhöz és azt mondtam: “Nézze uram, lehet, hogy önnek és még sokaknak ez a hangnem teljesen megszokott, mert ehhez szocializálódtak a múlt rendszerben, de most 2016-ot írunk. Mi utasok, havonta csaknem tízezer forintot fizetünk ezért a szolgáltatásért. Egy olyan szolgáltatásért, amelynek rendkívül alacsony a színvonala, de minimum elvárás, hogy legalább ne tiszteletlenül beszéljenek az utasokkal.”

Észrevételemet a buszvezető visszautasította és felszólított, hogy hagyjam el a járművet.

Akkor döbbentem rá, hogy bár teljesen értelmetlen szót emelnem a hangnem ellen – mégis, csakazértis, a szélmalomharcot mégsem feladva, ezentúl minden esetben szóvá teszem, ha egy járművezető ilyen hangon kommunikál az utasokkal.

Egyszerűen elegem van abból, hogy a bunkó járművezetők így beszélnek velünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik