Közélet

Nem minden kártyával lehet érintéssel fizetni

A MasterCard által kibocsájtott kártyákkal könnyedén lehet érintéssel fizetni, a Visa PayWave kártyáival azonban nem birkóznak meg a BKK automatái. Ezzel a panasszal fordult Gergely a BKK-hoz; olvasónk szerint ez szoftverhiba. 

Egy tömegeket szerencsére nem, ám talán sok embert mégis érintő aprósággal kapcsolatban írok Önöknek. A BKK által üzemeltetett jegy- és bérletautomatáknál elvileg lehetséges bankkártyával, érintéses fizetéssel fizetni a végösszeget.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Jelenleg az automata minden gond nélkül megbirkózik a MasterCard kártyakibocsátó cég által kibocsátott PayPass típusú érintéses kártyákkal, ám sajnos a Visa cég PayWave típusú érintéses kártyáit elutasítja érintéses fizetés esetén. (Természetesen “bedugva” működnek a Visa kártyák is, PIN kód megadása után.)

A Visa tájékoztatása alapján a két kártyatechnológia kompatibilis egymással és az ilyen esetekben, mint a fenti, egyszerű szoftveres hibáról van szó. Én is jártam már úgy más elfogadónál (gyorsétteremlánc), hogy korábban soha nem működött a Visa kártyám, ám egy fejlesztést követen már működik.

Érdeklődni szeretnék, hogy fenti problémáról tudnak-e és ha igen, várható-e esetleg az automaták frissítése és a Visa cég PayWave kártyáinak elfogadása?

Különösen az automatáknál nagyon hasznos az érintéses fizetés: gyors, nem igényel PIN kódot, nem kell a visszajáróra várni, nem tartja fel az ember a sort, stb. Tudtommal több magyarországi kereskedelmi bank és nagyon sok külföldi bank is ilyen PayWave (Visa) kártyákat ad ki, nem pedig PayPass (MasterCard) kártyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik