Közélet

Cipóra verte a huligánokat a metróban Linda

A nyolcvanas évek egyik legjobb magyar tévésorozata volt a Linda, amelyben Görbe Nóra fiatal rendőrnőként hangos sikítások közepette lekaratézta a rosszakat. A BKV-Figyelő Facebookján László hívta fel a figyelmet az alábbi videóra: a jelenetben Linda a budapesti metróban teszi helyre a részeg, erőszakos arcokat. 

Linda amúgy nem metróval járt, hanem egy Babettával, a csehszlovák kismotorral, ami akkoriban a robogót jelentette. Az “országutak sárga sárkánya” (ahogyan Harsányi Gábor nevezi ebben a részben) azonban A tizennyolckarátos aranyhal című epizódban lerobban, ezért kényszerül Linda tömegközlekedni. 

Tartalmi szempontból a 3-4 perces jelenet nem kifejezetten érdekes: Linda metrózik, közben jönnek a huligánok, Linda egy ideig tűri őket, majd megunja a zaklatást és cipóra veri a rossz arcú alakokat. Íme: 

A budapesti metróról készült csaknem 30 évvel ezelőtti felvétel azonban tartogat érdekességeket. Például azt, hogy Linda a Deák téren száll fel, utazik két megállót, majd leszáll – a Deák téren. Miután Linda faképnél hagyja őket a vonaton, a suttyók előbb érnek a mozgólépcső tetejére, mintha lenne rövidebb út – persze valójában nincs. 

Ennél azonban érdekesebb, hogy még állnak azok a beléptetőkapuk, amelyek ma (még) annyira hiányoznak a budapesti metróból. 

Ami feltűnő még, hogy a metró (az állomás és a szerelvény is) újszerű, ragyogóan tiszta állapotban látható, holott a 2-es metró 1986-ban már korántsem volt új, de évek óta kész volt már a két nagy metrót összekötő gyalogos alagút is, amelynek a piros metróhoz közelebbi végében játszódik a verekedős jelenet. 

Persze lehet, hogy csak a forgatás miatt pucolták ki, mindenesetre ha így van, akkor gyakrabban forgathatnának filmet Budapest metróhálózatán. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik