Közélet

Miért lassú az 1-es villamos?

Döcög, lassan halad az 1-es villamos a Kacsóh Pongrác úti felüljárón. Több olvasónk is meglepődött, hiszen az 1-es villamos felújítása még csak most ért véget. 

Van valami kedvező hír arról, hogy újra utazósebességgel fog végighaladni az 1-es villamos a Vágány utcai felüljárón? Ha igen, mikor? Miért van darabokra szelve ott a sín, és mi a gond, amiért ez így van régóta? 

– kérdezte András. Tibor is levelet írt: 

Viszonylag nem rég fejezték be hosszas-hosszas, és igen alaposnak tűnt munka után az 1-es villamos vonal felújítását. A kitett nagy tájékoztató táblák szerint az egész vonalon 5 perccel rövidült a menetidő. Egy ideig tényleg érezhetően gyorsabban és simábban mentek a kocsik.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Egy jó ideje azonban a Róbert Károly körúti felüljárón erős sebességkorlátozást (10 km/óra) vezettek be, a villamos így is olyan hangokat hallat, mintha sűrűn elszórt kavicsokon gördülne. Szemmel nem láthatók elváltozások a sín futófelületén.

Esetleg a híd akar leszakadni? Az egyéb járművek, buszok, teherautók normál sebességgel közlekednek. Lehet tudni, mi történt? Újra felújítják? Lehet, hogy egyszerűbb, ha az 5 perces adatot 0 perccé változtatják? (Igaz, a zörgés akkor is megmarad!)

Íme, a válasz! Augusztusban az Index vette sorra a felújított 1-es villamos vonalán tapasztalható hibákat, köztük azt is felvetették, miért tarkították lassújelekkel a vonalat. A BKK-tól kapott válaszból kiderült, hogy a Kacsóh Pongrác úti felüljáró felújítása nem volt része a beruházásnak, mivel a vágányok állapota nem indokolta a cserét. A dilatációkat azonban ki kell cserélni, ezt a munkát a BKV végzi. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik