Közélet

Több éves mocsok Kőbánya-Kispesten

Hamutartónak használt virágtartókra, megrongált padokra, összefirkált falakra és úgy általában mindent elöntő koszra panaszkodik a KöKi végállomáson Adrienn. Érdemes kimenni körülnézni, igaza van.

Immáron több éve tervezem, hogy panaszt emelek a Kőbánya-Kispest felújított (bevásárló központtal egybeépített) BKK busz- és metrómegálló ügyében. Vártam, hátha egyszer valakinek a figyelmét felkelti az oly sok pénzből lebontott régi és rossz állapotban lévő narancs monstrumot felváltott, szépnek nem szép, de legalább korszerűnek mondható végállomás épület jelen állapota.

Olyan nagy öröm volt látni, hogy gondoltak arra, hogy fedett helyen lehessen várni a buszokat, legyen lift a mozgáskorlátozottak és babakocsisok részére (noha a metróvonalon ez az egyetlen ilyen állomás), tágas terek kerültek kialakításra, modern ügyfélközpont épült. Összességében tehát teljesen elfogadható épület készült el. Hiába azonban a sok-sok elköltött milliárd, ha a takarítás színvonala a minimumot sem éri el.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Nem tudom, hogy a XXI. században miért nem lehet úgy őrízni egy létesítményt, hogy azt ne lehessen kevesebb mint egy év alatt tönkretenni. Több éves kosz gyűlik a sarkokban, minden falat összefirkáltak, az üvegfalakat összekarmolták, az eredeti padokat megrongálták. Az újakat is.

Az eredetileg növényekkel elképzelt buszvégállomás esetében még az ültetés előtt rájöhettek, hogy felesleges ide szép virágokat telepíteni, ezért a kő virágtartókat (igazából óriás hamutartókat) elbontották és helyükre standard parkba való padok kerültek.

Elkeserít, hogy az olyan nagy örömmel használatba vett új végállomáson igyekszem most már gyorsan átszaladni, hogy minél kevesebbet lássak a koszból, szemétből. Nagyon remélem, hogy egyszer ez a hely elnyeri valakinek a megbecsülését és ugyan most már jóval nagyobb anyagi ráfordítással, de újra (legalább) elfogadható állapotba kerül és áldoznak a megőrzésre is.

Persze lehet mondani, hogy ha így “tönkretettük” (én biztos nem) mi utasok, akkor nem is érdemlünk jobbat. Én azonban biztos vagyok benne, hogy több a tiszta átszállóhelyre vágyó, bérletet vásárló utas, mint a szándékos rongáló. Az utóbbiak ellen fel lehetne lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik