Közélet

Lerángattak egy fiút a 7-es buszról – rasszizmus vagy részegek veszekedése?

Durván szidtak, cigányoztak, majd lerángattak egy fiatal fiút a 7-es buszról május elsején késő este – állítja a busz egyik utasa, aki levelet írt az esetről a BKV-Figyelőnek. A történtekkel kapcsolatban megkerestük a BKK-t, amely vizsgálatot kezdeményezett a buszt üzemeltető cégnél. Ők azt állítják, nem volt rasszista megnyilvánulás, csak részegek veszekedtek.

A szolgáltató cég több alkalommal idézi, hogyan káromkodik a sértett fiú, elég rossz színben tünteti fel a beavatkozó szemtanút, a bántalmazókról és a cigányozásról azonban lényegében egyetlen szót sem ejt. De azt legalább megtudtuk, hogy amikor valakit lerángatnak a buszról, akkor valójában a leszállását rántással segítik meg. 

Az alábbiakban először a buszon utazó szemtanú levelét közöljük, majd ezt követően a buszt üzemeltető T&J Busz Projekt Kft. (ez a cég közlekedteti az új hibrid Volvo buszokat) reagálását olvashatjátok. 

A mai napon (május elseje) 23 óra körül a hetes buszon utaztunk a férjemmel Zugló felé, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy valaki hangosan rasszista kifejezésekkel aláz egy széken alvó fiatalembert. Kifejezetten agresszívan cigányozott, és lealacsonyító kifejezésekkel illette. (Az utazóközönség a sofőr természetesen mindezt némán tűrte.)

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Én szóltam az elkövetőnek, hogy felháborító, amit csinált, és ez már önmagában bűncselekmény, erre a képembe nevetett, hogy akkor jelentsem fel. Ezután a bántalmazott szólt a sofőrnek, hogy kihívta a rendőrséget, és várja meg vele, vagy tegyen valamit, de a sofőr néhány másodpercnyi gondolkodás után becsukta az ajtót, és hajtott tovább, mintha semmi sem történt volna.

Nem tudom, a buszvezető mennyit észlelt az esetből, mert mindez a busz hátsó részén történt, de azt azért kellett hallania, hogy történt valami – mert a támadó nagyon agresszívan és hangosan kiabált -, az utasok közül pedig gyakorlatilag mindenki látta a történteket, és ezeken a buszokon elméletileg kamerák is vannak, tehát nem lett volna nehéz bizonyítani a dolgot.

Elkeserítő, hogy ma Magyarországon valaki megengedheti magának, hogy nyilvánosan a lehető legundorítóbb rasszista kifejezésekkel élve, agresszívan gyalázzon valakit, és ezek után még bántalmazhatja is (gyakorlatilag lerugdoshatja a buszról) úgy, hogy mindehhez a jármű teljes utazóközönsége asszisztál, és nem tesz semmit.

Talán még nem késő intézkedni, hiszen a járat egyértelműen beazonosítható. Újpalota felé tartott, 23 óra körülre ért a Huszár utcához, a rendszáma pedig – megnéztem – MYK-396 volt, és ha voltak rajta kamerák, akkor az esetet rögzítették. Kérem, segítsenek abban, hogy az ügyet kivizsgálják. Annyira felzaklatott a dolog, hogy úgy döntöttem, azonnal írok önöknek.

Íme, a busz üzemeltetőjének válasza:

A levelükben hivatkozott autóbusz üzemeltetőjeként társaságunk is elítél mindenfajta rasszista megnyilvánulást. Erre tekintettel kiemelt figyelmet fordítottunk a levelükben leírtak megvizsgálására. A rendelkezésünkre álló video-rögzítő berendezés képi- és hanganyaga alapján az alábbiak állapíthatóak meg:

A megvizsgált anyagban ténylegesen látható egy fiatal személy, aki fekvő helyzetben helyezkedett el az autóbusz ülésén. Az utaspanaszban megjelölt megállóban felszállt az autóbuszra két személy, akik a fekvő személyt meglátva, megpróbálták felébreszteni az utast “élsz még ember, nehogy meghalljál” kijelentéssel. Ez a mozdulat az ülésen fekvő személynek nem tetszett és emiatt szóváltásba keveredtek.

Ezt a szóváltást vélhetően a panaszt benyújtó utas nehezményezte, és “rendőrt hívok” kijelentéssel hívta fel a vitatkozó utasok figyelmét a tevékenység befejezésére. Ezt követően a feltételezett panaszos által megjelölt megállóban a fekvő helyzetből felült utas leszállt az autóbuszról, amit a vitában résztvevő másik fél egy erősebb rántással ‘segített meg’.

A vitát a megállóban tovább folytatták, amit a feltételezett panaszos az ajtóhoz szaladva hangos nemtetszéssel jelzett. A feltételezett panaszos a figyelemfelhívást a “Anyád ütött volna agyon” kijelentéssel fejezte be, majd elfoglalta újra az autóbuszon a helyét és tovább utazott.

Amikor leszálltak az autóbuszról a vitatkozó személyek, a ‘sértett fél’ a gépkocsivezetőt megkérte, hogy várjon ‘2 percet’ a megállóban, mert kihívta a rendőrséget az ügy rendezése érdekében. A felvételek alapján a sértett fél nem tett semmilyen ráutaló magatartást a telefon használatával kapcsolatban. A gépkocsivezető a sértett fél kérését teljesítette, a sértett fél kérésének megfelelően megállt és a megállóban várakozott.

A felvételek alapján megállapítható, hogy miután a sértett fél a megállót elhagyta, a szerepek felcserélődtek. Társaságunk gépkocsivezetője ettől függetlenül tovább várt a megállóban a rendőrség intézkedésére. A vita tovább folytatódott, és az eddigi sértett fél a bántalmazót elég komoly kifejezésekkel záporozta, úgy mint: ‘gyökér, köcsög…’

Várakozás után, mivel a sértett fél által említett időtartamig (2 perc) nem érkezett meg a rendőrség, az autóbusz-vezető a menetrend betartása érdekében tovább folytatta a munkáját.

A kamerafelvétel alapján megállapítható, hogy a feltételezett panaszos a kamerafelvétel alapján nem kezdeményezett semmilyen telefonhívást a “kihívom a rendőrséget, ez bűncselekmény” kijelentései ellenére. A vita során a feltételezett panaszos részéről is komoly bántó kifejezések hangzottak el.

Ezen túlmenően a felvétel alapján vélelmezhető, hogy a vitában résztvevő személyek ittas vagy valamilyen kedélyjavító szer hatása alatt álltak. Mozgásukból ítélve semmilyen mozgásszervi betegségben nem szenvedtek. A felvételek alapján semmilyen rasszista megnyilvánulás nem volt tapasztalható, hanem két, feltételezhetően ittas személy vitatkozását rögzítették a felvételek.

A felvételek alapján vélelmezhető az is, hogy a vitatkozás nem az autóbuszon teljesedett ki. Álláspontunk szerint az autóbuszvezető mindenben az előírásoknak megfelelően járt el, őt a történtekért semminemű felelősség nem terheli.

A T&J Busz Projekt Kft.-től  további információkat kértünk, illetve elkértük a jármű videofelvételeit is. A fejleményekről beszámolunk. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik