Közélet

“Egy bizonyos határt túllépett” – kirúgták az üvöltve káromkodó ellenőrt

Kevesebb mint egy hét alatt lezavarták azt a vizsgálatot, amelyet az ordítva szitkozódó, az utasokat sértegető ellenőrrel szemben indított a BKK. Az esetről múlt pénteken számoltunk be. Az egyik utas által készített videón jól hallható, hogy az ellenőr minősíthetetlen hangon kiabál az egyik utassal a 49-es villamoson, verekedést próbál provokálni, majd a járművön fel-alá járkálva szidja a rendszert. 

A BKK a vizsgálat eredményéről az alábbi közleményben tájékoztatta a BKV-Figyelőt:

A Budapesti Közlekedési Központ azonnali hatállyal – a vizsgálat lezárultát követően – megszüntette annak a jegyellenőrnek a munkaviszonyát, aki megengedhetetlen stílusban beszélt egy utassal a 49-es villamoson. Viselkedését a BKK elfogadhatatlannak tartja, a kulturált és higgadt hozzáállást minden körülmények között elvárja kollégáitól, még akkor is ha bizonyos helyzetekben nem az utasnak van igaza.

Szeptember 23-án, délelőtt a 49-es villamoson egy általános ellenőrzést követően vita alakult ki az egyik jegyellenőr és egy utas között. Az eseményt egy videofelvétel is megörökítette, a BKK innen szerzett tudomást a történtekről, majd rendelt el azonnali vizsgálatot.

A videofelvételről és a jegyellenőr meghallgatásából megfelelően lehetett rekonstruálni az esetet. A videón látható jegyellenőr elmondta, hogy a 49-es villamoson utazó férfi megfenyegette őt, de azt megelőzően, aznap már két másik olyan utassal is találkozott munkavégzése során, akik hasonlóan agresszívan léptek fel vele és munkatársával szemben. Az ominózus eset azonban már idegileg nagyon megterhelte, s ez váltotta ki belőle a videón látható viselkedést.

A videofelvétel tartalma szerint az intézkedő jegyellenőr erős felindultságában, magából kikelve egy sor olyan kijelentésre ragadtatta magát, mely a jegyellenőri tevékenységgel nem egyeztethető össze. Az érintett jegyellenőr meghallgatásakor elismerte, hogy az általa használt illetlen kifejezésekkel egy bizonyos határt túllépett, de nem állt szándékában viselkedésével megbotránkoztatni sem az utazóközönséget, sem a munkáltatóját. Csupán testi épsége védelmében és a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében bonyolódott bele a szócsatába abban a reményben, hogy az utast sikerül leszállítania a járműről.

Álláspontunk szerint a jegyellenőr kijelentései, magatartása a jegyellenőrök és a fővárosi közösségi közlekedés társadalmi megítélését erősen rombolta, az ilyenfajta megnyilvánulás társaságunknál nem megengedett, a fellépése a szabályzatok és előírások ismeretében abszolút szükségtelen volt.

A fentiek alapján – a vizsgálat lezárását követően – a videofelvételen szereplő jegyellenőr munkaviszonyát a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette és a jövőben a kollégák oktatásánál a konfliktuskezelésre még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik