Közélet

“Amire nem számítottam, az a fájdalom”

Megdöbbentő az a videofelvétel, amely csütörtökön jelent meg a YouTube-on, majd a Kerékagy blogon. A felvételen tisztán látszik, amint a 133-as busz a Thököly úton leszorítja az útról a szabályosan közlekedő bringást, aki emiatt az út menti korlátnak ütközik. A kerékpáros súlyos sérüléseket szenvedett, heteket töltött kórházban, de szerencsére teljesen meggyógyul.

Az eset egy hónappal ezelőtt történt, a videó azonban csak most került nyilvánosságra. 

A fejkamera által rögzített felvételen jól látható, hogy a biciklis végig szabályosan közlekedett, körülnézett minden alkalommal, amikor az indokolt volt. Ugyancsak jól látható, hogy semmi sem indokolta a buszvezető tettét, aki ráadásul az eset után lassítás nélkül tovább hajtott, csak a következő megállóból ment vissza, miután az utasok jelezték a balesetet. 

Ezúttal elkaptak. Amire nem számítottam, az a fájdalom

– írta a YouTube-on a videó feltöltője. Egy következő kommentben hozzáteszi:

Nem haragszom a sofőrre, ugyanazt tette, mint annyi más társa buszon, személyautón stb. csak most az 5 centi nem kívül volt, hanem belül. Nagyon kemény munkájuk van, ki vannak zsigerelve, fáradtak, idegesek, az igazság az, hogy nem számítanak ránk, biciklistákra.

A buszvezető ennek ellenére nem ússza meg ennyivel, a rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt folytat ellene eljárást. Noha a vizsgálat még folyamatban van, a BKK és a BKV közös döntése alapján a buszvezető többé nem vezethet Budapesten közösségi közlekedési járművet. A két közlekedési cég az alábbi közleményt küldte az ügyben. 

2014. június 23-án a Thököly út – Gizella út kereszteződésben a 133-as viszonylaton menetrend szerint közlekedő FKU-950 forgalmi rendszámú autóbusz elsodort egy vele egy sávban közlekedő kerékpárost.

Az autóbusz vezetője elmondása szerint nem cserbenhagyásról van szó, mert nem észlelte a balesetet, csak akkor értesült róla, amikor az utasok jelezték azt részére. Ezt követően a megállóban félreállt és szabályszerűen intézkedést kért, rendőrt, helyszínelőt hívott. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van. A videóról ugyanakkor megállapítható, hogy a buszvezető nem az elvárható odafigyeléssel vezette járművét, hiszen a kerékpáros előzése során sem járt el minimálisan elvárható körültekintéssel sem.

A BKV az ügyben vizsgálatot folytat, melyet hatósági eljárás is kiegészít. A BKK és a BKV vezetőinek döntése értelmében a járművezető a budapesti közösségi közlekedési járatokon nem vezethet többé. Munkaviszonyát illetően azonban csak a teljes körű vizsgálat lezárása után születhet végleges döntés. További információt az esetről csak a hatósági eljárás befejezését követően tudunk adni.

A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ sajnálatát fejezi ki az esettel kapcsolatban és bízik a sérült gyors felgyógyulásában, továbbá kér mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben, hogy vigyázzunk egymásra. A közös busz- és kerékpársávok Európában széles körben elterjedtek, biztonságos használatuk nem igényel nagyobb odafigyelést, mint bármely más olyan útfelületé, csomóponté, kereszteződésé, amelyet többféle sebességgel közlekedő jármű vagy esetleg gyalogos használ.

A BKV-Figyelő egyik olvasója azon a buszon utazott, amely elsodorta a kerékpáros fiatalembert. Az eset szemtanúja az alábbiakat írta blogunk Facebook-oldalán:

Én a forgóban álltam, a busz hátsó részével kapta el szerencsétlent, de akkora volt a csattanás, csodálkoztunk is, miért nem áll meg a sofőr. Mikor megálltunk a Hungárián a megállóban, akkor mentünk előre 4-5-en, hogy jó lenne, ha visszamenne, mert elütött egy bicajost. Ekkor kiállt a forgalomból és elindult az esethez. Addigra már kihívták a mentőket, így én is felszálltam a következő buszra és mentem tovább, úgyhogy nem tudom mi történt utána.

A leszorított kerékpárosnak a BKV-Figyelő is mielőbbi felépülést kíván. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik