Közélet

Külföldi? Húzzuk le!

Nem szoktam állást foglalni a blogra érkező és itt megjelent levelekkel kapcsolatban, de a mai bejegyzésben leírt esethez hasonlót magam is sokszor láttam. A külföldi utasok bizony elsőbbséget élveznek, ha büntetésre utazó ellenőrök szállnak fel egy járatra.

Szeretném megosztani felháborodásomat, melyet a 4-6-os villamoson látott események váltottak ki belőlem. Április 11-én, délután fél 5 körül szálltam fel a villamosra a Margit híd, budai hídfőnél és indultam a Blaha Lujza tér irányába. A margitszigeti megállóban négy fiatal francia (két fiú és két lány) szállt fel, akik néhány bontatlan sörösdobozzal a kezükben vidáman beszélgettek. 

combino_nyugati_bkv.jpg

Fotó: BKV

Mikor a villamos a Nyugati pályaudvarhoz ért, felszállt egy közepesen magas, kabátot és oldaltáskát viselő, nem kicsit elhízott férfi. Könnyedén fel lehetett ismerni, hogy ellenőr (tudom, nem minden ellenőr néz ki így, de róla ordított, hogy az). A villamos elindult, majd mikor az ellenőr meghallotta, hogy a fiatalok franciául beszélnek, a többi utasra fittyet hányva, azonnal feléjük fordult és elővette zsebéből a lila karszalagot, majd kabátja alól gyorsan kiemelte igazolványát, amit ugyanolyan gyorsan vissza is rakott.

Ekkor már kellően ideges lettem, hiszen jól látszott az ellenőrön, hogy csak azért megy hozzájuk és nem máshoz, mert külföldiek. (Lábjegyzet: talán csak engem zavar, de én még mindig nem értem, miért ‘revenue – állami bevétel/adójövedelem – inspector’ van ráírva a karszalagokra.) A fiatalok közül hárman előkeresték és megmutatták igazolványaikat, bérleteiket, a negyedik, az egyik fiú, kapkodva kereste sajátját.

Szerencsétlen annyira izgult, hogy idegességében gyorsan a mellette ülő magyar utasnak adta a két doboz sörét, hogy amíg ő keres, addig fogja őket. Az ellenőr maximum 10 szóig terjedő angol tudásával, lekezelő, pökhendi stílusban próbálta elmagyarázni, hogy az igazolványszámot márpedig rá kell írni a bérletre, mert anélkül nem jó, és hogy a villamoson nem szabad inni (a sörösdobozok továbbra is bontatlanok voltak). A fiú továbbra sem talált semmit, az ellenőr pedig mindannyiukat letessékelte az Oktogonnál.

Ebben a pillanatban olyannyira felment bennem a pumpa, hogy amikor leszálltak, elővettem az én bérletemet és szinte az ellenőr arcába nyomtam azzal a szöveggel, hogy nesze, ha már a külföldieket szívatod, akkor talán a munkádat is végezhetnéd. Lehet, hogy bunkó voltam, de iszonyatosan elöntött a méreg. Azt már nem láttam, hogy a megállóban végül megbüntette-e őket vagy sem (azt tippelem, hogy igen), de számomra nem ez volt a lényeg.

Azért háborodtam fel, mert az ellenőr célzatosan cselekedett. Amint meghallotta, hogy külföldiek tartózkodnak a villamoson, magasról tett arra, hogy másoknak van-e jegye vagy bérlete, ő rögtön ‘lecsapott’ rájuk. És nem ez volt az első alkalom, hogy ilyet láttam. Pár hete, szintén a 4-6-oson, egy ellenőr, mikor meglátott egy japán párt, másokkal nem foglalkozva, ugyanúgy letessékelte szerencsétleneket a villamosról, hiába voltak érvényes jegyeik. És itt már láttam, hogy megbüntette őket a megállóban.

Több barátom van, akik számos hasonló történetet meséltek. Az egyik ilyen sztori, hogy néhány hónapja a 7-es buszról két ellenőr és négy közterület-felügyelő leszállított egy indiai férfit (akinek persze érvényes jegye volt) és addig nem tágítottak mellőle, míg a férfi el nem ment egy bankautomatához és le nem vette a büntetés összegét.

Mindezt azért írtam le, mert engem mélységesen felháborít az a mentalitás (tisztelet a kivételnek), miszerint aki külföldi (pláne ha Nyugat-Európából vagy Távol-Keletről jött), annak biztosan sok pénze van. És ha már van neki, akkor nyúljuk le minél jobban! Nem azt mondom, hogy a külföldi előnyöket élvezzen, vegye és használja ugyanúgy a jegyet vagy bérletet! De csak azért, mert valamit nem tud pontosan, még nem kellene azonnal megbüntetni, lefeljebb figyelmeztetni.

Persze, lehet azt mondani, hogy ezek a hülye franciák miért nem olvassák el a hivatalos honlapot és írják rá az igazolványszámot a bérletre. Csak az itt a bökkenő, hogy én már számtalan olyan ellenőrzést láttam, tapasztaltam, ahol az ellenőrök (a metró mozgólépcsőinél állókról nem is beszélve) magasról tojnak arra, hogy rajta van-e a szám vagy nincs (néha szóvá teszik, ha nincs rajta, de általában nem akadékoskodnak). Akár egy születési évszámot vagy adószámot is rá lehetne írni, igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy valamilyen szám legyen rajta.

Ha velünk, magyarokkal nem szőröznek annyit emiatt, akkor viszont a külföldiekkel miért csinálják? És miért kell leszállítani őket, mikor érvényes jegyeik vannak? Valamint miért nem lehet több megállóban, több járaton tájékoztatni őket a szabályokról? Nem hinném, hogy szándékukban állna bliccelni.

Érdekes módon a piros alapon fehérrel kiírt, nagyméretű 16 000 ft büntetés felhívás mindenhol ki van ragasztva, ami véleményem szerint a BKV/BKK legvisszataszítóbb és egyben téves koncepciója: nem azt sugallja, hogy vegyél jegyeket/bérletet, mert az milyen jó, és így több helyre utazhatsz velük/vele, hanem ha NEM veszel jegyeket/bérletet, akkor keményen megbüntetünk.

Jó lenne, ha az ellenőrök (itt is tisztelet a kivételnek) nem cseszegetnék a külföldieket, miközben azoknak érvényes jegyeik vannak, vagy véletlenül nem írtak számot a bérletre. Hiszen az ilyen esetek nemcsak nekik, hanem nekünk és az országimázsnak is roppant kellemetlenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik