Közélet

Dulakodás és sokkoló a Deákon

Krimisorozatba illő jelenetek játszódtak le 10-én este a Deák téri 3-as metró állomásán. Dulakodás, ellenőrök, részeg utas és sokkoló. Érdemes mindkét észrevételt elolvasni!

Tisztelt BKV!!

Tegnap, 2008. január 10.-én, este 22:35 körül, a Deák téri metróállomáson, a 3-as metró peronjára vezető mözgólépcső alján három BKV-ellenőr ellenőrzött, amikor egy nagy darab részeg belekötött a nála három fejjel alacsonyabb nyugdíjas-forma ellenőrbe.

Lökdöste, rángatta – az utasok nézték, a kollégái próbálták kezelni a helyzetet. Sikertelenül, ugyanis mindegyik kisebb-gyengébb volt az inzultálónál, ráadásul egyikük a gyengébb nem tagja. Mikor a részeg már totál sarokba szorította a szerencsétlen ellenőrt, egy utas, egy vele egymagasságú-súlyú, hátulról leráncigálta az áldozatról a részeg embert, és ketten kezdtek tovább dulakodni.

Csakhamar birkózás alakult ki köztük, ám az egyik rossz fogási kísérlet után részegünk kiszabadult és tovatántorogni igyekezett. (A megtépázott ellenőr eközben arcát törölgette, fejét fogta, kollégái gyűrűjében vígasztalódott.) Dühöngőnk egérútja azonban rövid életű volt: a hős utas ugyanis kihasználta a szünetet, és miután zsbeéből elővette, néhány előkészítő, szakszerű és gyors mozdulat után egy sokkolót kezdett maga elé tartva sercegtetni, és a részeg után eredt. A kék elektromos kisülés sercegő hangjára a részeg megfordult, majd egyensúlyát vesztve majdnem ráaesett (pontosabban meglökte) a háta mögött várakozó utasra. Itt jött a metró, és felszálltunk rá.

Pusztán azt szeretném kérdezni, hogy normális-e, hogy egy európai főváros legforgalmasabb metrócsomópontján (“a” csomóponton), csaknem éjszaka, mindössze három ellenőr teljesít munkát, akik közül egy nő és egy nyugdíjas, továbbá hogy a metrórendőrség fogalma általában kimerül két cingár biztonságí őrben, akik általában a kijáratoknál cigiznek, és akiknek most hűlt helyük volt.

Azt már a rendőrségtől kérdezném meg, hogy normális-e, hogy bár budapesti vagyok, rendőrjárőrt húsz év alatt eddig kb. ötször láttam, nemhogy a metróban, hanem egész Budapesten, mikiözben az al-Kaida rendszeresen megfenyegeti Európát. Természetesen az mellékes, hogy ha véletlenül otthonhagyom a jegyemet, megbüntetnek, de azt hozzáteszik, hogy a tömegközlekedés is ugyanolyan szolgáltatás, mint pl. egy étterem vagy egy számítógépes üzlet, amiért fizetni kell (az érvet el is fogadom), de a fenti eset miatt erre most azt válaszolnám, hogy ha évi nettó 90.000,- HUF költök a tömegközlekedésre (feleségemmel együtt ez 180.000,- HUF), akkor elvárnám/elvárnánk, hogy ha valaki tombolni kezd a város közepén, ne az utasoknak kelljen kis híján meglincselni (ha már fizetek a “szolgáltatásért”).

Zárójelben jegyzem meg, hogy ami a várost mentálisan jellemzi, az elképesztő: este 21.00 óra után 10 fiatalemberből 6 illuminált állapotban hangoskodik, és épp jön egy kocsmából, vagy megy egy kocsmába – ami persze nem bűn, csak a rendőrség és a BKV nem hajlandó erről (sem) tudomást venni.

Kérem, járjanak a fentebb leírtz eset után, nyilván több kamera is rögzítette, és vagy harmincan nézték.

Tisztelettel, Antal Péter

Másik:

2008.01.10-én 23 óra környékén szálltunk fel a 3-as metróra Újpest irányába, és a Deákon felszálltak ellenőrök. Egy férfi és egy nő, szokásos kék ruha, karszalag. És felszállt velük egy férfi. És akkor most figyelem!! Teljesen civil, én semmilyen azonosítót nem láttam (karszalag, felirat). Kezében SOKKOLÓ!! Felszállt, és a sokkolót többször egymás után működtetve “demonstrált”, majd fennhangon szólt a két ellenőrnek, hogyha van valami, szóljanak.

 1. Kérdem én, hogy lehet valakinél sokkoló, amikor az jelenleg csak a fegyveres erők, testületek és rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek részére értékesíthető???

 2. Hogy képzeli a BKV, hogy ilyen emberekkel rémisztgeti, megfélemlíti az utasokat??? És az is egyértelmű volt, hogy jogosulatlan a dolog, mivel volt egy nagydarab, eléggé ittas utas (akinek szerintem nem volt jegye, de nem ápolatlan volt) és az igencsak kikelt magából (ordított és jelzőkkel illette az embert, hogy mégis hogyan képzeli ezt), de nem csináltak vele semmit (pedig az utas mondta, hogy szívesen bemegy velük egy rendőrörsre is), végül az ellenőrök leszálltak.

A BKV-t telefonon fogom felkeresni, és követelem ennek kivizsgálását, esetleg egy rendőri feljelentést kilátásba helyezve…

Tehát, első szemtanúnk szerint nem ellenőrnél, hanem egy utasnál volt sokkoló, és azzal akarta rendre bírni az egyébként szabálytalan utast. Várjuk a BKV tájékoztatását az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik