Közélet

Re: Vakokat csesztetnek az ellenőrök

Tegnap tettünk közzé két képet, BKV ellenőrökről és két vak fiatalról. A képeken az látszott, hogy a fiatalokat nem engedték le a metróba, mert nem volt a szájkosár a kutyájukon. Tegnap este az egyik fiatal, Péter keresett meg, és az alábbi levelet küldte:

Tisztelt olvasók!
 
Mivel a honlap legkevésbé sem vakbarát módon kép alapján enged kommentet hozzáfűzni egy témához, így kérem, hogy ezt az e-mailt tegyétek közzé.
 
Sulyok Péter vagyok, feleségem és én voltunk a 09.19-ei Ferenciek terénél lejátszódott történet szereplői:

a 2004-es Eu rendelkezések alapján (pontos rendeletszámot most nem tudok, de meg fogom keresni), a vakvezető kutyára a szájkosár tömegközlekedési ezközön nem kötelező, ennek tudatában haladtunk a metró felé, amikor a biztonságiőrök feltartóztattak, mondván, nem mehetünk le, mert nincs szájkosár a kutyán. Mondtuk nekik a vonatkozó rendeletet, erre az volt a válasz: 2007.01.01-től Bkv rendelkezés kötelezővé teszi a vakvezető kutyák számára is a szájkosarat. Erre megkérdeztem az őr urat, hogy az állam, vagy a Bkv a nagyobb hatalom? Erre nem kaptam választ, ahogy az alábbi 3 kérdésemre sem:

Mi a szolgálati száma az úrnak, mi a rendelet száma a Bkv-nál, valamint, hogy Ki a rendeletet kibocsátó szerv, hova kell jogharmonizációs panasszal élnem. Ezekre a kérdésekre nem volt hajlandó/képes válaszolni, csak a magájét fújta egyfolytában. A mellettünk felbukkanó úr valóban segítő szándékkal állt a dologhoz, elmondta, hogy ő jogász, pontos rendeletek alapján megpróbálta tudatosítani az őrben, hogy miért is van igazunk, akinek  erre csak az volt a válasza, hogy “én rendőr vagyok”, amint a képekről is kiderül, ez nem fedi a valóságot, hiszen egy gazdasági szervezet alkalmazásában álló őr-))).
Az úr végül távozott, s,  kivételes kegyet gyakorolva leengedett bennünket a biztonsági őr, azzal a valóban létező Bkv rendelettel mit sem törődve, hogy a vakvezető kutyával történő metróhasználathoz meg kell állítania egy mozgólépcsőt, hogy le tudjunk jutni, “old meg bazze, ahogy akarod, ha már téget sem lehet szívatni”-))). Végső soron néhány  utastárs segítségével sikerült a mozgólépcsőre  ráemelni/leemelni a kutyákat, mert az természetes az őrök számára, hogy a várandós feleségem majd emelgetni fogja a 35 kilós kutyáját, még a keménycsávók és “úriemberek” nézik. Természetesen mivel szolgálati számot nem tudunk, így az eljárás módja ellen nincs módunk panaszt benyújtani, valamint mivel a rendelet számát sem tudtuk meg, így nem tudunk utánanézni, valóban létezik-e.

Ennyit a BKV ellenőrök képzettségéről, amiről nem feltétlen ők tehetnek. A történet  ennyi volt, most mindenki ítélje meg maga, ahogy szeretné.
Csak még egy hozzászólás: Mivel a kutya folyamatosan mellettem van, a szájkosár használata nem feltétlen indokolt, de kompromisszumképesek vagyunk, ha bárki odajön azzal, hogy “bocs, de féle k a kutyától, jó lenne…”, akkor rá fogom tenni.
 
Üdvözlettel : Sulyok Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik