Közélet

Az utasok szabadították ki a beszorult nőt

Amíg a villamos utasai az ajtóba szorult nő kiszabadításán dolgoztak, a járművezető kiállt a megállóba üvöltözni.

A beszorult nő segítségére siető egyik utas, Enikő írta le a történteket:

2017. május 5-én, pénteken, reggel 8:05 -kor a Batthyány téren történt az eset, a Kelenföld felé tartó 1401-es pályaszámú 19-es villamoson.

Két nő rohant a villamos után, az már csengetett, amikor fel akartak ugrani. A vezető természetesen (mint ahogy ez az esetek 95%-ában lenni szokott) becsukta az ajtót, nem várta meg az utast. Tudom: nem kötelessége. De ahogy becsukódott az ajtó, az elől szaladó 40 körüli nő egyik lábfeje, plusz a szatyra beszorult a becsukódó szárny és a kapaszkodó közé. Jobboldali, utolsó ajtó volt. És az ajtó zárva maradt!

Többen elkezdetek kiabálni a vezetőnek, a beszorult nő is kiabált lent, hogy odaszorult, nyissa ki az ajtót. Nem nyitotta ki az ajtót! A nő kb. 1 percig ott rángatta a szatyrát és a lábát, de nem tudta kihúzni. Fent ketten próbáltuk kifeszíteni az ajtót. Megmondom őszintén: elkezdtem keresni a vészféket, hogy mégis hol van, ha meg kell húznom, mert attól tartottam, hogy elindul a villamos.

40 éve használom a budapesti tömegközlekedést, sok iszonyú, undorító, rettenetes, bunkó dolgot láttam már mind sofőr, mind ellenőr, mind menetirányító, mind utasok részéről. De ez, ez vitte a prímet negatív értelemben!

Kb. 1 perc után a vezető kinyitotta az eggyel előrébb lévő (!!!) ajtót, és nem azt, amibe a nő még mindig be volt ragadva. Itt már meg voltam győződve arról, hogy itt nem rendőrre, hanem orvosi segítségre lenne szüksége a vezetőnek. És ekkor megtetézve ezt az irreális jelenetet: leszállt a vezető, kiállt a megállóba és elkezdett üvöltözni a még mindig bennragadt nővel, hogy “amikor megszólalt már a csengő, akkor tilos leszállni és felszállni”!

Ekkor sikerült kiszabadítanunk a nő lábát és szatyrát, nekünk, utasoknak. Mert az ajtó még mindig zárva volt. Az esetet megírtam a BKK-nak is. Naponta járok ezen a vonalon, sokszor – gondolom – ezzel a vezetővel, és nem túl megnyugtató a tudat, hogy ilyen eset megtörténhet.

Frissítés:

A BKV elismerte, hogy a villamosvezető kiabált az utassal, a társaság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az indításjelző megszólalása után már nem szabad felszállni a járműre. Az alábbiakban a BKV bejegyzésünkre adott válaszát olvashatjátok:

Már korábban értesültünk az utasunkat ért kellemetlen esetről, amit rendkívül sajnálunk. A ügyben lefolytattuk a vizsgálatot, melynek során munkahelyi vezetője meghallgatta a járművezetőt, aki elmondta, hogy az eset idején a Batthyány téren közel egy percig tartott az utasok le- és felszállása, majd a menetrendi indulási idejében elindította az ajtózárási folyamatot.

Az ekkor megérkező utasunk az indulásjelzés ellenére lépett a záródó ajtók közé, amit kollégánk észlelt is, ezért többször megnyomta az ajtónyitó gombot, de az utolsó ajtó nem nyílt ki. Ezt követően indult segítséget nyújtani, de mire odaért, a többi jelenlévő közreműködésével már kiszabadult az utas lába.

Kollégánk megkérdezte a hölgyet, hogy van-e sérülése, aki elmondta, hogy nincs. A járművezető felhívta az érintett utas figyelmét arra, hogy az indulásjelzés megszólalása után a le- és felszállás nem biztonságos; ugyanakkor azt is elismerte, hogy felemelte a hangját, de határozottan visszautasította, hogy tiszteletlenül beszélt volna. Ezek után az utas felszállt a járműre, és a villamos folytatta útját.

Teljes körű vizsgálatunk során a műszaki szakszolgálatokkal egyeztetve kiderült, hogy azért nem lehetett azt az ajtót visszanyitni, ahol beszorult utasunk, mert az ajtóelektronika érzékelte a megemelkedett motoráramot, és letiltotta azt. Az ilyen esetekben az ajtók kézzel nyithatóak. A kérdéses villamos nyitott ajtókkal nem tud elindulni, így az elhúzás veszélye (vagyis az, hogy az utast maga után húzza) nem állt fenn.

A járművezetőt az eset kapcsán tanúsított, kifogásolható viselkedése miatt munkahelyi felettese elmarasztalta. Nagyon sajnáljuk, hogy utasunkat ilyen kellemetlenség érte, ugyanakkor ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet az utazási feltételek mindenkori betartására, melyben szerepel, hogy a biztonságos utazás érdekében tilos az indításjelző megszólalása után fel- vagy leszállni, és az ajtók záródását akadályozni.

Kiemelt kép: Wikipedia/Kemenymate

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik