Közélet

Elüthetett egy kutyát a 30-as busz, a sofőr el akart hajtani

Járókelők intettek le egy rendőrautót, csak emiatt nem hajtott el a helyszínről egy buszvezető, aki nemsokkal korábban elgázolt egy kutyát – állítja a 24.hu-nak írt levelében Máté.

Szeretnék egy történetet elmesélni nektek, mert úgy gondolom ezzel foglalkozni kell és nem lehet szó nélkül hagyni. Tegnap (március 7-én – a szerk.) este a Dózsa György úton a 30-as busz az Ötvenhatosok tere megálló előtt pár méterrel a szemem láttára gázolt el egy fiatal staffi kutyát.

Pár perc elteltével mentem oda, hogy tudok-e bármiben segíteni és azt kell, hogy mondjam, megdöbbentő volt a BKK sofőr hozzáállása. Felháborodottan közölte, hogy “leszarja”, ha “megdöglik” a kutya, a busz szerencsére nem tört össze, szóval ő megy is tovább.

Ekkor tettem szóval neki, hogy kapjon már észbe, hiszen egy tömegközlekedési eszközzel okozott balesetet amin emberek is utaztak, és ez nem így működik. Az volt a válasza rá, hogy nem hajlandó megadni az adatait, meg baromi vastag az a napló, amiben le kell jelenteni a történeteket, neki sok a dolga, meg amúgy is, nem volt póráz a kutyán.

Szerencsére pont arra járt egy járőr autó, amit le tudtak inteni, hogy a buszsofőr ne tudjon lelépni. Eközben sikerült a legközelebbi állatorvosi ügyelettel is felvenni a kapcsolatot telefonon. A történtek után én elmentem a helyszínről, mert többet már nem tudtam segíteni sajnos, illetve a kutyus nagyon sokkos állapotban volt, valószínűleg belsővérzéssel küzdött az életbenmaradásért és elég felkavaró volt nézni.

Ezek után elgondolkodtató, hogy ilyen embereket hogyan alkalmazhat a BKK – egyáltalán milyen pszichológiai vizsgához van kötve egy hivatásos sofőr? Cserbenhagyásos gázolás után képes lett volna úgy tovább haladni, hogy teljesen hidegen hagyták a történtek, sőt, még ő volt felháborodva, amiért nem hagytuk, hogy a szőnyeg alá söpörje.

Természetesen nemcsak a sofőr volt hibás, de ilyen helyzetben – úgy gondolom – a segítségnyújtás az első, nem pedig a sárdobálás, hiszen valakinek a családtagja feküdt a járda szélén kifordult belekkel. Azért írtam le ezt a történetet, mert ez a hozzáállás felháborító és egyáltalán nem elfogadható! Nem akarok olyan tömegközlekedési eszközzel utazni, amin idegileg labilis vagy antiszociális problémákkal küzdő sofőrök felelnek mások életéért!

A kiemelt kép illusztráció; forrás: Wikipedia/Anatoliy-024

Ajánlott videó

Olvasói sztorik