Közélet

Öt ikonikus jármű egy könyvben

Ha érdekel, mi mindennel utazol.

Egy könyv olyan budapesti tömegközlekedési eszközökről, melyekkel szüleink is utazhattak már, és valószínűleg a gyermekeink is fognak még

– ez a mottója annak a kiadványnak, amely a budapesti közösségi közlekedés öt legendás – ha úgy tetszik: ikonikus – járművét mutatja be.

A Köszöntjük kedves utasainkat! című könyvben Buzás Aliz lenyűgöző rajzai és fotói mellett Kóbor Ádám szövegei mutatják be a Ganz ICS villamost, az Ikarus 280-as csuklósbuszt, a Kisföldalatti kis földalattijait, az Ikarus-GVM 280T trolibuszt és a jó öreg Ev3-as orosz metrószerelvényt.

A válogatás azért is érdekes, mert a könyv mottója ellenére a járművek némelyike eltűnőben van Budapestről: javában zajlik a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, újragyártása, így aztán nagyjából 2018 nyarától a régi kék metróknak már csak újjászületett fehér verzióival utazhatunk.

Noha a BKK szándékai szerint 2018-ban már nem lesznek magaspadlós buszok Budapesten, ezt vélhetően felülírja, hogy a 3-as metró tervezett felújítása idején várhatóan ismét előkerülnek a korábban már kohóérettnek nyilvánított, amúgy elnyűhetetlen klasszikus Ikarusok.

kku2

A BKV troliflottájának megújításával párhuzamosan a GVM trolik egy része is feleslegessé vált, közülük néhányat a BKV már el is adott Ukrajnába.

Koruk és műszaki állapotuk a Ganz földalattik cseréjét is indokolná, ezek a járművek azonban annyira speciálisak és egyediek, hogy nem lehet helyettük egyik napról a másikra másikat venni, e pillanatban egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik a meglévő vonatokat felújítani az utolsó csavarig.

A Köszöntjük kedves utasainkat! nemcsak a közlekedés szerelmeseinek mutat jól a polcán, de azoknak is jól jön, akik épp csak utána olvasnának azoknak a járműveknek, amelyeken nap mint nap utaznak. Vigyázat, a téma erősen addiktív, könnyen beszippant.

A könyvet itt tudjátok megrendelni!

kku3

Fotók: alizbuzas.com, BKV-Figyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik