Közélet

Kemény bunyót vettek fel a Mechwarton: biztonsági őrök* csaptak össze egy részeggel

Vagy bunyóból lett több vagy videósból, de a héten ez már a sokadik balhé.

Ha ilyen ütemben nő a népszerűsége, a 2024-es budapesti olimpián már önálló szám lehet a szabadfogású ellenőrrel verekedés. Múlt pénteken tettünk közzé egy videót, amelyen az látható, hogy egy ellenőr és egy fiatal fiú bunyózik a Széll Kálmán téren – az esettel kapcsolatban azóta a srác és a BKK is megszólalt és rendőrségi ügy lett belőle.

Szerda délután egy úgynevezett beléptető őr támadta meg részegen a saját főnökét, de úgy, hogy a biztonságiaknak kellett leteperni a férfit. A történtekről szintén készült videó, ez azonban már gyakorlatilag mindenhonnan eltűnt. A részeg őrt azóta kirúgta a BKK alvállalkozója.

Ugyancsak szerdán, de még hajnalban történt az alábbi eset, amikor a 6-os villamoson egy láthatóan ittas fiatalember próbált dűlőre jutni négy ellenőrrel a Mechwart ligeti megállóban. A balhé előzményeit ezúttal sem ismerjük, az olvasónk által küldött felvételen már csak az látható, hogy az egyik ellenőr a villamos mellett gyepálja a fickót, a társa kicsit besegít.

https://www.youtube.com/watch?v=769iG0sWits&feature=youtu.be

Nem kell félteni a részeg férfit sem; miután lábra áll, elindul az ellenőrrel az amatőr kick-box, megy a kurvaanyázás – ahogy kell. A villamos indulna, az “utas” azonban a járművezető kérése ellenére sem hajlandó elengedni a villamost, rendőrt akar hívni és folytatja a rugdosódást.

Fiatalember, fejezze már be! (…) Szeretnék kávézni a végállomáson

– mondta a hangosba a villamos vezetője, aki egyértelműen a legjobb arc a történet szereplői közül. A videó tanúsága szerint végül a kedélyek kicsit csillapodnak, de hogy mi lett a balhé vége, nem derült ki.

Értem én, hogy a bliccelők, részegek és az ellenőrök sosem lesznek legjobb barátok, de lassan-lassan ki kellene fejleszteni valami humánusabb konfliktuskezelési módszert, mert azért az mégsincs rendben, hogy a T. Felek napi rendszerességgel verik egymást cipóra a megállók valamelyikében.

Frissítés:

A biztonsági őrök csak a munkájukat végezték – így reagált a fenti videón látható jelenetre a BKK. Az ittas férfit – aki még a rendőrök kiérkezése előtt elhagyta a helyszínt – a rendőrség előállította. Az alábbiakban a BKK levelét olvashatjátok.

A videón – amellyel kapcsolatban jelenleg is rendőrségi vizsgálat zajlik – sajnos a Mechwart liget villamosmegállóban történt konfliktus előzménye és az ügy folytatása sem látható, ezért nem látszik, hogy a biztonsági őrök csak a munkájukat végezték; hiszen feladatuk egyrészt a személy- és vagyonvédelem garantálása, valamint az, hogy a villamos többi utasa számára biztosítsák a nyugodt utazás feltételeit, amit jegyük vagy bérletük megvásárlásával jogosan várnak el.

A videón látható konfliktus előzménye, hogy az ittas férfi – aki a BKK utazási feletételei alapján már bódult állapota miatt is kizárható lett volna az utazásból – érvényes jegy, illetve bérlet nélkül szállt fel a villamosra. A helyszínen sem volt hajlandó jegyet vásárolni, majd az utazásból való kizárásnak is ellenszegült agresszívan, tettlegesen fellépve a biztonsági őrökkel szemben. A konfliktus maga a videón látható, a biztonsági személyzet eközben rendőri intézkedést kért a helyszínre. A férfi ezt végül nem várta meg, elhagyta a helyszínt, ezért később a rendőrség állította elő. Az esetet követően a biztonsági őrök tanúvallomást tettek az illetékes rendőrkapitányságon. A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van, az ügy részleteiről ezt követően adhatunk további felvilágosítást.

A BKK természetesen figyelmet fordít arra, hogy a jegyellenőröket felkészítse az utasokkal történő, esetenként nehezített kommunikációra. Már a felvételi eljárás folyamán szűrik, hogy a jelöltek rendelkeznek-e – a munkakör által is elvárt – alapvető empatikus képességekkel. Rendszeres időközönként a jegyellenőrök részére szakpszichológus által megtartott kommunikációs, konfliktuskezelő tréningeket szerveznek.

Ezen vizsgálatok, oktatások és tréningek megtartását a biztonsági őröket alkalmazó szerződéses szolgáltatók részére is előírjuk. A munkatársak figyelmét az oktatások során minden esetben felhívják a békés megoldást kereső kommunikáció, az udvarias és utasbarát hozzáállás fontosságára, illetve arra, hogy ha nem tudnak intézkedni egy érvényes jeggyel és bérlettel nem rendelkező utassal szemben, inkább kérjenek a helyszínre rendőri vagy közterület-felügyelői segítséget, amelyre többek között a BKK üzletszabályzata is lehetőséget ad.

Fontos tudni, hogy a jegyellenőrök és a biztonsági őrök az őket ért fizikai támadás ellenében arányos önvédelmet alkalmazhatnak, ugyanis a jogos önvédelemre minden állampolgárnak törvényi felhatalmazása van (Btk. 21-22. §). A támadást a jegyellenőrök elháríthatják, és a támadó személyt – mivel közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követett el – visszatarthatják a hatóság kiérkezéséig. A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekménynek számít a Btk. 310-311. §-a szerint, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 127. § (3) bekezdése szerint pedig “a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni.”

* Amint arra a BKK felhívta a figyelmet, a videón nem ellenőrök láthatóak, hanem biztonsági őrök, ezért a címet javítottuk – a szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik