Közélet

Így bunyózik az ellenőr az utassal a Széll Kálmán téren – videó

Míg az egyik ellenőr a sráccal verekedik, a másik a videóst próbálja távol tartani.

Az alábbi felvételt a BKV-Figyelő egy olvasója készítette még december 10-én az M2-es metró Széll Kálmán téri megállójának kijáratánál. Az előzményeket nem ismerjük; a videón már csak az látható, hogy egy ellenőr a földön dulakodik egy fiatal férfival, míg a másik ellenőr – egy nő – az eseményeket videózó utast próbálja meg távol tartani.

A videót a rajta szereplők személyiségi jogai miatt elhomályosítottuk.

“Megtámadta a kollégát! Látja, az ilyenek lökdösik be az embereket a peronról!”

– mondja fennhangon az ellenőrnő, miközben testével próbálja meg takarni a földön verekedő férfiakat.

A balhéban még egy férfi részt vesz, aki a videózó utas jogosultságát firtatja, mondván: csak engedéllyel készíthet felvételt, mivel BKV-s területen vannak. Hogy ki ez a férfi, az nem derül ki, de a gordiuszi csomót sikerül azzal átvágni, hogy a videós – aki a felvételt a BKK-nak akarja elküldeni – kilép az épületből és immár közterületről videózza a bunyót.

Az alig egyperces felvétel végén az ellenőrnő a telefonjáért nyúl, társa pedig kilöki az épületből a srácot. Utóbbi még visszamegy, de a folytatást már nem látjuk, mert megszakad a felvétel. A történtekkel kapcsolatban tájékoztatást kértünk a BKK-tól.

Frissítés:

Az automata pénzkiadó nyílását feszegette, majd a biztonsági őrre támadt az a férfi, aki a fenti felvételen az ellenőrrel dulakodik – állítja a BKK, amely megkeresésünket követően néhány órával tájékoztatást küldött az esetről. A BKK alvállalkozójának munkatársai rendőrt hívtak, mire azonban a rendőrök kiértek, a férfi elfutott. Az ellenőrnőt elmarasztalták, ő ugyanis ahelyett, hogy a társának segített volna, inkább a videóssal volt elfoglalva.

Az alábbiakban a BKK levelét olvashatjátok:

Az ön által is jelzett bejelentést továbbítottuk a BKK szerződött alvállalkozójának (PFM Kft.), aki a felvételen látható biztonsági őröket foglalkoztatja. Az alvállalkozó kivizsgálta az esetet, melynek során a biztonsági őrök elmondták, hogy reggel egy fiatal férfi belekötött egyikükbe. Az összetűzés előtt a férfi az automata pénzkiadó nyílását feszegette, ezért a biztonsági őr rászólt. Az illető ezután odalépett hozzájuk, majd trágár módon szidta őket.

A biztonsági őr igyekezett elkerülni a konfliktust, megkérte a fiatalembert, hogy hagyja el a helyszínt. Azonban a férfi tovább szidalmazta, majd arcon köpte őt. Ezért a PFM Kft. munkatársa megpróbálta kiterelni az állomásról az illetőt, hiszen zavarta a munkájukat és a többi utast is. A férfi azonban dulakodni kezdett vele, eközben földre került, ezért a biztonsági őr megpróbálta lefogni, és visszatartani a rendőrök kiérkezéséig, ez azonban nem sikerült. A férfi a zsebéből elővett egy törött üveget és azzal fenyegette a biztonsági őröket. Amikor a hangosbemondón jelezték, hogy rendőröket kértek az állomásra, a férfi elszaladt.

Eközben a fenyegetett biztonsági őr társa, a felvételen is látható hölgy értesítette a rendőrséget. Ezt követően vette észre, hogy egy férfi felvételt készít róluk, amit etikátlannak érzett, ugyanis csak a dulakodást rögzítette, de az előzményeket nem. A felvételt készítő férfi a rendőrök kiérkezése előtt elszaladt. A vizsgálat során megállapították, hogy a vagyonőr hölgy szakszerűtlenül járt el, mivel kollégája intézkedése során, annak segítségére kellett volna lennie, nem pedig a felvételt készítő személlyel foglalkoznia. Munkáltatója ezért a hölgyet elmarasztalta, oktatásban fogja részesíteni, mivel fellépésével kollégája testi épségét sodorta veszélybe.

A kiérkező rendőröknek a biztonsági őrök elmondták, hogy mi történt, azonban feljelentést nem tettek, ugyanis a dulakodó férfi elszaladt.

A PFM Kft. az eset kapcsán az alábbiakat is kiemelte:

  • A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog] (1) bekezdése szerint “Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges” (Ez alól csak a tömegfelvétel és a nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel képez kivételt).
  • A verekedő férfi cselekménye közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megállapítására lehet alkalmas.
  • A felvételen látott beléptető ellenőr fellépésével kapcsolatban az esemény megismerését követően kijelenthető, hogy nem volt szakszerűtlen és törvénysértő. Mivel a dulakodó férfi egy törött üveggel felfegyverkezve támadott, ezért a biztonsági őr jogos önvédelemből, a felvételen látott módon is törvényesen elháríthatta a fenyegetést. Tehát az intézkedés megkezdését követően a biztonsági őr a saját testi épsége megóvása érdekében cselekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik