Közélet

Ők húznak le az aluljárókban

Kamu jótékonykodók, jegyre gyűjtők, wannabe állatvédők és igazi állatkínzók - ők alkotják az aluljárók heterogén népét. Egy közös mégis van bennük - a pénzetekre pályáznak. Olvasónk, Márta lajstromba vette az aluljárók potyázóit, szélhámosait.

Az agglomerációs autóbuszjáratok átszervezése óta egyre többen utaznak a 4-es metróval. A legnagyobb tömeg Kelenföld vasútállomásnál száll fel (ide futnak be javarészt az agglomerációs buszok). Sajnos erre a szélhámosok is felfigyeltek: lassan nem lehet úgy keresztülhaladni az aluljárón, hogy 3-4 alkalommal ne akarnának megállítani némi pénz reményében.

Állandó szereplőink:

Két viszonylag nagydarab, körszakállas fiatalember, akik (állítólag) valamilyen állatvédő szervezetnek szedik az adományokat. Rendkívül erőszakosak, lehetetlen finom elkerülő manőverrel elhaladni mellettük. A (sokszori) elutasítást általában valamilyen beszólással nyugtázzák (pl. “szopd le a f@szomat!”). Szép kis állatvédők.

Van két ránézésre drogos, tizenéves hölgyike, akik már 2-3 hónapja szeretnének hazajutni, csak nincs jegyre pénzük. Kitartóak, hiszen ennyi idő alatt azért már összejöhetett volna…

Fiatal hölgyek süteményt osztogatnak, és aki elfogadja, azt gyorsan rávezetik, hogy nem volt ám ingyen a dolog. És a sütit majszolva már kínos lenne nemet mondani, ugyebár.

Két hajléktalannak látszó fiatalember kutyákkal. Állítólag a kutyáknak gyűjtenek ételre és oltásra. De már cikk is volt róluk valahol, miszerint lopott és benyugtatózott ebekről van szó. Egyszer láttam is aluljárón kívül őket, ahogy rángatták és rugdosták szerencsétlen állatokat. Elég morbid, hogy az (állítólagos) állatvédők és az állatkínzók egy légtérben gyűjtenek adományokat.

A fentieken túl akadnak még önjelölt zenészek is, 2-3 produkció szinte mindig hallható odalent. De ők legalább nem erőszakosak, és nem is csalók. Szóval velük nincs gond, szerintem.

Kérdezem tisztelettel a BKK-t, hogy ha már ott van megannyi biztonsági őr az aluljáróban, miért nem lehet ezeket a kéregetőket eltávolítani onnan? Rendkívül idegesítő, amit művelnek.

És még egy dologról szeretnék itt szót ejteni. Az említett aluljáró késő esténként hatalmas hajléktalanszállóvá alakul át. Egyre többen töltik ott az éjszakát. Vannak akik hosszú távra rendezkedtek be, a csomagmegőrzőnél nappal is itt van már a motyójuk. Elég abszurd, hogy egy ilyen mutatós közlekedési csomópont így fest 2016-ban.

Természetesen nem azokra haragszom, akik elveszítették az otthonukat, és nincs hol meghúzódjanak éjszakára. Sokkal inkább arra a rendszerre, ahol egyre több ember veszítheti el az otthonát, egzisztenciáját, és amelyik nem biztosít számukra méltó lakhatási megoldást, amíg újra talpra tudnak állni. Erre sürgősen kellene valami megoldás.

Kiemelt kép: BKK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik