Közélet

Veszett lelkek a Széll Kálmán téren

A tervek szerint egy hónap múlva átadják a felújított Széll Kálmán teret. Reméljük, akkor már nem fordulnak elő olyan esetek, mint az elmúlt hónapokban, amikor tilosban járó gyalogosok akadályozzák a villamosok közlekedését. Vagy mégis…

Ez egy hitvita: egyesek szerint a felújítás ideje alatt a gyalogosközlekedés balesetveszélyes, mások szerint egyértelmű a tájékoztatás és aki odafigyel, az tudja, merre kell menni. Adrienne és Tamás levelei következnek.

Adrienne:

Érkező-induló villamosok fogadó járdája annyira keskeny, hogy a fel- és leszálló utasok folyamatosan összeütköznek. A Várfok utcai lépcső és mozgólépcső felől a metró- és villamosmegállókhoz való közlekedés változatlanul, mint régen a síneken zajlik.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

A napokban a 61-es villamos vezetője leordította egy kisgyerekkel gyalogosan közlekedő fiatalember fejét, miért a síneken járkál? Egész tömeg röhögve kérdezte, “miért, hol járjon”?

Tamás:

Ma ismét nézegettem a jelenleg elérhető Moszkva téri webkamerát, és szinte mindig láthatóak gyalogosok a múltkor már sok vitát kavart helyen, a 17-es villamos által a Déli pályaudvar felé tartva használt szakaszon, a metró állomásépülete mellett.

Lenne egy javaslatom a dologra: csupán hozzátenni kéne, és semmit sem szétvésni. A veszélyes szakaszra leragasztani olyan, a valamikori talpfákat imitáló 2-3 cm magas köveket, eltérő, sötétebb színben. Amin ugyan el lehet sétálgatni, de nem túl kellemes, viszont messziről jól láthatóan nem gyalogosoknak szánt felület lenne.

Most ugyanis teljesen azonos a sétálóutcák és a tér egyéb helyein lévő (dísz)burkolattal, tehát nem diktálja azt, hogy itt ne sétálgass.

Továbbá valamilyen rendezett felfestéssel sokkal inkább meghatározottá tenném a gyalogosok legális átjáróit a vágányokon. Tehát “zebrákat” felfesteni oda, ahol szabad átkelni a vágányokon keresztben (például a Csaba utca tengelyében a (valaha talán majd egyszer végre működő) mozgólépcső előtti részen, és a 4-6-os fordulóhelyénél, a Retek utca tengelyében. És a 4-6-os leszállóhelye mögötti részen is.

Ezeken a helyeken egész nap igen jelentős a gyalogosforgalom és semmi nem tartja kordában a tömegeket, mindenki bóklászhat a tök egyforma színezésű kövezeten az egész téren, amerre épp eszébe jut. Talán majd egy-két tragikus gyalogos-villamos találkozás után lesz erre gondja a tervezőknek, az üzemeltetőknek. Remélhetőleg nem sokan halnak meg addig!

Még egy apróság: egy beérkezett 4-6-os mögé túl korán megérkező második villamosról engedjék már leszállni a népet! Sokszor igen hosszú ideig bezárva tartják az utasokat, mert csak a rendes leszállóhelyen eresztik őket szabadon! Nem túl utasbarát eljárás, amikor torlódás van. Márpedig gyakran van ilyen.

Az ellenvéleményeket várjuk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik