Közélet

Az egyetemistáknak miért nincs félhavi bérlet?

– kérdezi olvasónk, Mercédesz. A kérdése jogosnak tűnik, a közoktatásban résztvevőknek ugyanis van lehetőségük 15 napos bérletet venni. 

Azért írok nektek, mert már pár hónapja szúrja a szememet a BKK igazságtalansága a felsőoktatásban tanulókkal szemben. Pécsett tanulok és havonta egyszer egy hétvégére hazajárok Budapestre a szüleimhez.

Persze ilyenkor nem ülök otthon egész nap, így megveszem a havi diákbérletet. Na de nem is ez a lényeg.

Forrás: BKK
Forrás: BKK

Pár hónapja böngésztem a BKK oldalán a bérlet és a jegytípusok között, amikor szemet szúrt, hogy van kéthetes bérlet 2300 forintért (egészen pontosan félhavi, 15 napos Budapest-bérlet – a szerk.). Meg is örültem, hiszen diákként ez a több mint 1000 forint megtakarítás elég jó (a havi bérlet 3450 forint).

De jött a fekete leves. Csak közoktatásban tanulók részére árulnak ilyen bérletet. Persze legyinthetnék egyet és megvehetném felsőoktatásos matricával, de hivatalosan ezért megbüntethetnek engem.

Szerintetek van arra esély, hogy valahogy elérjük azt, hogy gyártsanak felsőoktatásban tanulók részére is kéthetes bérletet? Szerintem rajtam kívül más is örülne neki, hiszen sokan vagyunk akik ritkán járnak haza a távolság miatt.

Frissítés: 

Íme a BKK válasza a kérdésre:

A BKV-Figyelőn Az egyetemistáknak miért nincs félhavi bérlet? címmel megjelent bejegyzésre reagálva tájékoztatjuk az olvasókat: félhavi (15 napos) Budapest-bérlet kizárólag közoktatásban tanulók részére elérhető, felsőoktatási változata ennek a bérlettípusnak nincs.

A közoktatásban tanulóknak szóló, eredetileg kétheti Budapest-bérlet bevezetése a Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-ei döntése nyomán történt meg. A vonatkozó előterjesztés a közgyűlési honlapról, ezen a hivatkozáson keresztül érhető el: az első kapcsolódó dokumentum tartalmazza az előterjesztést.

Ez leírja, hogy a kétheti bérlet bevezetése a közoktatásban tanulók számára indokolt, ugyanis a közoktatásban június középén ér véget a tanítási év, így az az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne.

A felsőoktatásban tanulók számára a kétheti bérlet bevezetése nem javasolt, ugyanis a tanítási és vizsgaidőszak beosztása kevésbé indokolja a kétheti bérlet bevezetését. A bérlet megnevezése félhavi bérletre és érvényessége 14-ről 15 napra 2014. március 1-jével változott meg.

A budapesti tömegközlekedés viteldíjait, azok alkalmazási feltételeit a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 4. § (4) d) pontja és 31. §-a alapján a Fővárosi Önkormányzat állapítja meg a BKK Zrt.-vel kötött, feladatellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodásban.

A BKK-nak tehát nem feladata a viteldíjak megállapítása, ebben döntési joga nincs, legfeljebb csak javaslatot tehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik