Közélet

Csak egy maradhat – nem engedték felszállni a két kutyást

Hány peronja van egy csuklós busznak? Hol van a peronja? Hogyan kell értelmezni, hogy egy peronon csak egy kutya szállítható? Ezekre a kérdésekre vár választ Andrea, akit másodmagával és két kutyával nem engedtek felszállni a 109-esre. 

Vasárnap gyönyörű tavaszi időben úgy gondoltam egy kutyás társammal, hogy kirándulunk egyet a Gellérthegyen. Óbudáról indultam a 109-es autóbusszal és Mona Lisával, a fekete labradorral. Jeggyel, bérlettel, szájkosárral, kakis zacskóval ellátva. Nem is volt semmi gond.

A helyszínen találkoztunk a másik gazdival, akinek egy Tapi névre hallgató sárga labradorja van. Játszottunk, labdáztunk, örültünk, hogy süt a nap; a kutyák és a gazdik elégedetten indultak volna vissza Óbuda irányába, szintén a 109-es autóbusszal.

Mona Lisa és Tapi
Mona Lisa és Tapi

Azért csak volna, mert a “hatalom” gyakorolta rajtunk a “hatalmát”. Ott álltunk az autóbusz gellérthegyi (Szent Gellért tér M – a szerk.) megállójában, mikor beállt a 109-es. A sofőr csak az első ajtót nyitotta ki, pedig ezen a járaton az összes ajtón fel lehet szállni!

Majd leszállt a vezető, mosolytalan, ámde “én vagyok a hatalom ábrázattal” köszönés helyett a következő dörgedelmet dobta elénk, a többi utas előtt: “Maguk aztán ketten nem szállhatnak fel. Benne van a szabályzatban, hogy csak és kizárólag egy kutya utazhat, ráadásul az egyik szájkosara erősen kifogásolható”.

Tapinak ugyanis szájra való szíja van, ami ugyanúgy megakadályozná az esetleges harapást, ami természetesen még nem fordult elő. Először én felajánlottam, hogy szálljanak csak fel ők, majd én megyek egy villamossal, legfeljebb átszállok. Ám Tapi a szájszíj miatt nem szállhatott fel a gazdival, én meg mint második kutyás, szintén nem. Mert a buszvezető így döntött és nem volt apelláta!

(. . .)

Hazaérve azért elolvastam a BKK szabályzatának ide vonatkozó passzusát:

“Kutya a járművek ülésén nem, csak ölben, vagy a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy.

A megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutyák esetében a járművek peronjára vonatkozó, illetve az egy járművön (kocsinként) szállítható kutyák számára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni (az ilyen kutyák a járművek belső terébe is bevihetők, hogy gazdájuk ne legyen akadályozva ülőhely elfoglalásában).

Minden esetben a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak.”

A következő kérdések merültek fel bennem:

  • A BKV esetleg tudna-e ember- és állatszerető – uram bocsá’ – normális hangnemben kommunikáló gépjárművezetőket alkalmazni?
  • Hogyan kell értelmezni egyszerű földi halandónak azt a rendelkezést, hogy “egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy”?
  • Hol van a csuklós autóbuszon a peron rész?
  • Mi van akkor, ha én korábban felszállok a buszra kutyával és később még egy utas is felszáll a kutyájával? Kit fog leszállítani a “hatalom”?  

Erre szeretnék az illetékesektől választ kapni, bár tudom, hogy ez az ország nem ember- és kutyabarát, de amíg érvényes menetjeggyel és bérlettel rendelkezünk, úgy gondoljuk, hogy minket jogtalanul zártak ki az utazásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik