Közélet

Mélyül a válság – már az aprót is lopják az automatákból

Az új automatákkal egyidős a velük való trükközés. Kezdetben a papírpénzben kapott visszajárót próbálták lenyúlni az automata nyílásait eltömő tolvajok. Erre ma már felirat figyelmezteti a vásárlókat, sőt, a BKK az automaták szoftverét is módosította

Hogy a jobb ellenőrzésnek vagy az utasok felkészültségének köszönhető-e, nem tudni, mindenesetre a trükközők áttértek az aprópénzre. Legalábbis erre utal, hogy az elmúlt napokban két erre figyelmeztető levél is érkezett a BKV-Figyelőhöz. Íme, az egyik.

Egy újfajta bérletautomata csalásnak lettem tanúja, amely sok aprót gyűjt be a gyanútlan vásárlók zsebéből. Egyszer már jártam így, akkor hibára gyanakodtam, másodszor viszont sikerült kiszúrnunk a csalás lényegét.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Egyik barátom jegyet vásárolt a Blaha Lujza téri aluljáróban, 500 forinttal fizetett, de a gép nem adta vissza az aprót. Néztük a kiadót, de sehol semmi, majd hibát jelzett az automata. 150 forintról volt szó, ami nem nagy összeg, de itt jön a csavar, ami miatt a levelemet is írom.

Miért gyanakszom csalásra? A vásárlás előtt pont egy jegyüzér jött hamisított jegyekkel, hogy vegyünk tőle. Mi elhajtottuk, de ezután lett gyanús a hibajelenség.

Szemben a bankjegykiadó korábban már felbukkant eltömésével, itt az érmekiadót torlaszolják el egy aprópénzzel. Esetünkben egy 10 forintos volt benyomva a jobb szélére, így nem tudott kiesni a visszajáró.

(Az érme a kiadó nyílás jobb oldalán jön ki. Ha felnyitod, hogy kivedd a jegyet, jobb oldalt lehet érezni egy fémlapot, ami mögé befér a 10 forintos, így nem esik ki a pénz és hibát jelez a gép.)

A 10 forintost kipiszkálva kiestek az érmék, és mi a visszajáró mellett 10 forinttal, és egy nagy tanulsággal lettünk gazdagabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik