Közélet

Hogyan utazzunk szabályosan babakocsival?

Lehet-e szabályosan közlekedni babakocsival? Hol kell felszállni vele az elsőajtós járatokra? Hogyan használják a kismamák a mozgólépcsőt? Egyszerű, de sok esetben megválaszolatlan kérdéseket feszeget Anna, aki a ti véleményetekre is kíváncsi. 

Kisgyerekes anyuka vagyok, a mozgalmasabb fajta, tehát babakocsival, játék kismotorral vagy egyéb hordozóeszközökkel is aktívan, lassan 2 éve használom a BKK járatait. Ezalatt az idő alatt rengeteg élményem volt már, azért azt leszögezném, hogy alapvetően pozitívak: kedves utasokkal és BKK személyzettel voltam körülvéve, talán ezért is közlekedem a városban olyan magabiztosan a kisfiammal is.

Fotó: BKK/Facebook
Nincs mindenhol lift (Fotó: BKK/Facebook)

Azonban akadnak kivételes, negatív helyzetek is jócskán, ezek igencsak meg tudják keseríteni az utazást: nem csupán lelkileg de sokszor fizikailag is. Sokat gondolkodom azon, hogy ezeket a helyzeteket hogyan lehetne jól kezelni, nem feltétlenül “hibásokat” keresgélve.

Kíváncsi vagyok az emberek véleményére bizonyos szituációkkal kapcsolatban, illetve arra is, hogy vajon valakinek lenne-e épkézláb megoldása, illetve létezik-e pontos szabályzat, amit például ezekben a pillanatokban kell alkalmazni:

– Adott egy anyuka, egy kb. 10-15 kilós babakocsi és ezer szatyor/táska, valamint egy első ajtónál felszállós járat. A legtöbb sofőr kifejezetten azt támogatja, hogy a babakocsisok a középső ajtón szálljanak fel, valaki külön szól is, hogy ez így szabályos és biztonságos, hiszen rögtön itt van a babakocsis/kerekesszékes hely, előnyös, ha a “szekérrel” nem kell átverekedni magunkat az emberhegyeken.

Ám ennek ellenére vannak sofőrök, akik nem csupán az első ajtóhoz hívják az anyukát, de még otromba megjegyzéseket is tesznek, hogy ugyan miért gondolom, hogy középen kéne felszállnunk, neki kötelessége mindenkit elöl felengedni. Ilyenkor mi a tényleges szabály, amire hivatkozni lehet? A babakocsisoknak jár-e a méltányosság az elsőajtós járatokon vagy sem?

– Lehet, hogy ugyanezen a járaton felengedi a buszra a babakocsis személyt a sofőr középen, de előre hívja bemutatni a bérletet, akkor is, ha őrült tömeg van a buszon: én, felelős szülőként nem hagyom ott a gyereket egyedül egy ilyen helyzetben és bizony volt már, hogy nem mentem előre. Ez is egy nagyon kellemetlen szituáció volt, nem is részletezném. Hogyan kezelhető egy ilyen helyzet?

– Mindenki kedvence, a metró: tisztában vagyok azzal, hogy számos mozgólépcső tetején bizony ki van ragasztva az áthúzott babakocsi jelzés. Ám bevallom, ha el kell jutnom valahova a gyerekkel, amihez metró kell, akkor én azzal fogok utazni, szülői felelősségem teljes tudatában, hiszen nem vagyok hajlandó fél órás-órás kitérőket tenni azért, hogy kikerüljem a metrózást.

Hivatalosan megállíthat-e a BKK erre illetékes személyzete, ha mozgólépcsőn viszem a babakocsit gyerekestül? (A gyereket természetesen nem tudom ilyenkor kivenni, ez egyszerűen /be/látható.) Mit tehet és mit nem? Mik a jogaim és mi lehet a BKK hivatalos eljárása?

Tényleg érdekelnek a megoldások és akár az emberek magánvéleménye is az ügyben, hogy alkalmazható-e például méltányosság a tömegközlekedésben? Van-e felelőssége akár emberileg is az ilyen helyzetekben a járművezetőnek, ellenőrnek stb.? Nekem, mint babakocsis utasnak, hogyan kéne vajon viselkednem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik