Közélet

“Mi van akkor, ha önhibámon kívül nem tudok lyukasztani?”

Lyukasztanál, de az összes jegykezelő bedöglött. Jön az ellenőr; te persze tudod, hogy nem vétettél, mégis ott a feszkó, végül is nincs kilyukasztva a jegyed. Ismerős? Éva járt így a napokban, sőt, ő két turnusnyi ellenőrbe is belefutott. 

Utaztam ma (november 23.) egy villamoson, lyukasztani szerettem volna, de nem kezelődött le a jegy, akárhogy dugdostam, a következőnél pedig be volt tömve a nyílás. Utána jött az ellenőr, közöltem vele, mi a tényállás, erre ő mondta, hogy semmi probléma, és kettétépte a jegyemet. Leültem. Majd pár megállóval később újabb ellenőrök kezdték meg az ellenőrzést.

Megelőzésképp mondtam is a fiatalembernek, hogy két lyukasztóval is hogy jártam, és hogy kolléganője eltépte a szűz jegyemet, de ha kell, megmutatom. Mondta, hogy nem kell, de láttam rajta, hogy szkeptikus. Utastársaim igazoltak is engem, az ellenőr kérdésére mondták, hol szálltak le, akik az imént ellenőriztek. Úgyhogy probléma nem volt, csak ez az eset felvet bennem néhány kérdést.

Régen minden jobb volt?
Régen minden jobb volt?

Mi van akkor, ha önhibámon kívül nem tudok lyukasztani? És bár az akkor ellenőrzők ezzel tisztában vannak, de ha ugyanazon a járaton megjelenik egy másik pár ellenőr, ahogy most is, nekik ha mutatok egy félbetépett sima jegyet, és nem épp egy jóindulatáról híres egyén az illető, akkor ebbe simán bele tud kötni, hiszen hogy igazolom, hogy rosszak a kezelők, viszont az elődjével lebeszéltem a dolgot?

Miért van egy járaton, egy vonalon egyszerre több ellenőrzés? Pár éve is találkoztam ezen jelenséggel, ott sem volt gond, a második brigád is beletépett egyet a jegyembe és el volt intézve, csak annyi mindent hall az ember, hogy meglódul a fantáziája, ahogy most nekem is.

Továbbá tudtommal naponta ellenőrzik a lukasztókat, hogyhogy reggel már tömve találom? Ha a jövőben egy ilyen kínos szituációban találom magam, vajon hogy kezeljem, ha nincs olyan szerencsém, mint most, hogy normálisak az ellenőrök?

Oh, igen, a slusszpoén: amelyik jegykezelőt én rossznak tapasztaltam, és nem kezelte a jegyem, az az ellenőrnek működött a saját tesztjegyével, szóval én nem értem, nekem miért nem. Lehet, az övé friss volt, az enyém pedig régi és hajlott, ezért nem akart normálisan végigérni, aminek következtében lekezelődne. Ez még egy 2014-es jegytömb, érvényesnek még érvényes.

Valahogy a régi piros lyukasztók jobbak voltak, ott nincs olyan, hogy nem működik, max. a turisták nem értik a működési elvét. :)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik