Közélet

“Kismamákat nem szoktunk megbüntetni”

Dehogynem. A pótdíjazás nem ettől függ és ez így van jól. Mindenesetre sok olvasónk panaszkodik, hogy az ellenőrök soha nem méltányosak, pedig de, ilyen is van. Például az alábbi esetben, ami Katával történt.

Azt mindenki döntse el, hogy helyesen cselekedett-e az ellenőr vagy sem. Ezzel együtt fontos lenne, hogy mindenki megjegyezze: a közösségi közlekedés egy szolgáltatás, aminek ára van, és azt bizony ki kell fizetni. Aki nem ezt teszi, az lop.

Levelemnek oka nem más, mint hogy annyiszor olvasom, mennyit szidják az ellenőröket, mennyi bunkó tapló paraszt stb. van köztük; előszeretettel alázzák meg a kismamákat, kisgyerekeseket. Elmesélném mai történetemet, ellensúlyozva a fentieket, hogy a legtöbb ellenőr és dolgozó emberséges.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kezdeném azzal, hogy 39 hetes terhes vagyok, látványos a hasam már. A mai nap folyamán kora délután utaztam egyik járatukon (pontosat nem mondanék, nem szeretném véletlenül sem bajba keverni a dolgozójukat). Felszálltak az ellenőrök, készíteném elő a bérletem, ám de a lányom kipakolta a táskámból a kártyáim felét, így csak a bérletigazolvány volt nálam, az aktuális szelvény nem.

Mondtam a kedves hölgynek, hogy adom a személyimet, mert sajnos nem találom, tehát jogos a büntetésem. Annyi volt a reakciója rá “mutasson fel valamit, bármit. Nem szeretném megbüntetni”. És én rettentően hálás vagyok neki, hisz nem kellett volna ezt tennie, kedves emberséges cselekedet volt tőle.

Megjegyzem, nem ez volt az első eset, amikor hasonlóan jártam, előzőleg kb. 2 hónapja utaztam, akkor egy nappal korábban lejárt a bérletem (mióta itthon vagyok, kevésbé tartom fejben a napokat), először elkérte a férfi a személyimet, mondtam jó, rendben persze, de leszállok. Nem gond, ők is. Hát, vártam, amíg nekiálltak kitölteni a csekket. Majd adná vissza az igazolványomat, amikor észrevették a hasamat (addig valahogy a táskámmal takartam). Majd közölte: “kismamákat nem szoktunk megbüntetni”, visszaadta a személyi igazolványomat, eltépte amit írt, és további szép estét kívánt.

Ezt csak azért gondoltam megosztani (nem azért, hogy bárkit is bliccelésre biztassak), mert egyszerűen számomra hihetetlen egy-egy történet, amikor velem csak jó dolgok történtek az ellenőrökkel. Szóval a régebbieket visszaolvasva, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ilyenek megeshettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik