Közélet

“Ez így tűrhetetlen” – nem elég biztonságos a 4-6-os?

Alaposan kiakadt az elmúlt hetek nagykörúti eseményein Norbert, aki a BKK-nak írt levelében a Combinók bekamerázását, valamint a rendőrök és a közterület-felügyelők gyakoribb fellépését sürgeti. Nagyon. 

Néhány kérdésem és ötletem lenne a Combinókkal kapcsolatban, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a 4-6-ost. Először is, érdeklődnék hogy mikor lesznek már végre kamerák a Combinókon? Már több éve ígérgetik, legutoljára az volt az ígéret hogy múlt év végére meglesz, ez fél éve volt és sehol semmi.

Mostanában egyre több atrocitás történik a 4-6-os vonalán, lassan már nem is érezheti magát biztonságban az ember. Pár hete a villamos elé löktek valakit egy megállóban verekedés közben. Kamera híján természetesen az elkövető lazán elsétált a helyszínről. (Később kiderült, hogy a meglökött férfi nem került a villamos alá; a Jászai Mari téri megállóba érkező villamos oldalának lökték, majd elesett – a szerk.)

Fotó: BKV
Fotó: BKV

Néhány napja meg a villamoson megkéseltek két embert, majd ők is lazán leszálltak a villamosról és elmenekültek. Ezt ugyan felvették a térfigyelők, na de mégis milyen minőségben? A villamos fedélzeti kamerája jobb képeket csinált volna, illetve magát az eseményt is mutatta volna, hogy mi történt pontosan, és bizonyítékként is szolgált volna.

A mindennapos verekedéseket, köpködéseket, kiabálásokat, lökdösődéseket, illetve azt, hogy már lassan minden megállóban szét van törve a “vandálbiztos” automaták képernyője, már meg sem említem. Pedig érdemes lenne ezt is figyelembe venni hiszen ez is azt mutatja, hogy igenis van probléma a 4-6-os vonalon, és nem is kevés!

Ezenfelül miért nincs valamiféle vészhelyzeti terv? Például ha verekedés vagy késelés van a villamoson, akkor azonnal le kellene állítani és zárva tartani az ajtókat, hogy ne tudjanak elmenekülni a támadók, amíg a rendőrség oda nem ér. Ez lenne a helyes, mert a mostani helyzetben bárki egyszerűen el tud szökni. (Ez mondjuk nem tűnik túl jó ötletnek, én legalábbis nem szívesen lennék összezárva percekig egy késelővel – a szerk.)

Illetve miért nincs több közteres/vagy rendőr ezen a forgalmas vonalon? Ez a világ egyik legforgalmasabb villamosvonala és leghosszabb villamosa és nem jut elég közteres vagy rendőr ide? Pont ide, ahol rengeteg ember fordul meg, tele van mindenféle emberrel, és mint mostanában láthatjuk, közveszélyes bűnözőkkel. Ja, és persze bliccelőkkel is, illetve hajléktalanokkal vagy más egyéb utazásra nem jogosult emberekkel.

Erre a vonalra külön közteres/rendőr csapatok kellenének, szinte folyamatosan, este is reggel is, nemcsak a reggeli csúcsidőben. Este/éjszaka mar többször láttam olyat, hogy egyáltalán nincs biztonsági őr a villamoson, vagy ha van, akkor csak jóval éjfél után. Pedig már éjfélkor is tele van mindenféle oda nem illő alakokkal a villamos. Viszont olyat is láttam, hogy az egész villamosra csak pár öreg bácsi jutott, aki nem tudja rendesen ellenőrizni a jegyeket és ügyelni a biztonságra is.

Esetleg este/éjszaka is jó lenne, ha lennének közteresek/rendőrök a villamosvonalon, mert a biztonsági őr hatásköre és kiképzése erősen korlátozott. Kicsit komolyabban kellene venni az egészet, nappal is és éjszaka is, és akkor biztonságban éreznénk magunkat és javulna nemcsak a biztonságérzet, hanem maga a biztonság is, a bűnelkövetők pedig vissza lennének szorítva.

Természetesen az utasok is örülnének annak, hogy jobb a biztonság és kevesebb az atrocitás, kevesebb a bliccelő utas, illetve nincs annyi hajléktalan. Varom válaszukat a kérdéseimre, illetve ötleteiket, hogy hogyan szándékoznak javítani a biztonságon, mert ez így tűrhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik