Közélet

Amikor egy hülye miatt szív az egész busz

Adri levele sok kérdést felvet. Miért akadályoz egyetlen ember egy egész buszt? Miért nem tud a buszvezető hatékonyan fellépni (ami történt, nem az volt)? Egy csuklós busznyi emberben miért nincs elég öntudat ahhoz, hogy megakadályozzon egy ilyen esetet. Elsőre talán nem tűnik komolynak a dolog, de ha jobban belegondolunk, elég elszomorító történet ez.

Azt hittem már semmilyen újdonság nem érhet a BKK-val kapcsolatban, ám ami a tegnapi napon (2015. április 28.) történt a Keleti pályaudvarnál, az kész komédia volt. Bár a többség nem nevetett (én is csak azért, mert olyan nonszensz volt).

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Adott délután 17:45-50 perc, amikor is az 5-ös busz beáll a Keleti pályaudvar megállójába. Csúcsidő volt, rengetegen várakoztunk a megállóban. Felszállunk, egymás szájában voltunk, tény és való, de hiába vártunk volna a következőre, amennyien vártak és amennyien folyamatosan jöttek, azon is ugyanez várt volna. Azonban egyik ajtó nem tudott bezáródni, mert egy kedves utastársunk akkor is feltuszkolta magát, amikor már egyértelmű volt, hogy fizikai képtelenség, hogy felférjen.

Kedves sofőrünk pedig egy menstruáló nőt is megszégyenítve jól megmondta a magáét: uram szálljon le, mert esküszöm mindenkit leszállítok! Azért nem idézőjelbe raktam, mert nem szó szerint idéztem, bár az *esküszöm mindenkit leszállítok* az ilyen formában elhangzott.

Nem láttam hátra, hogy leszállt-e, de a reakcióból ítélve nem. Sofőrünk ekkor megelégelte a munkát, benyomta automatáról azt a szöveget, hogy “a jármű műszaki okok miatt nem tud tovább közlekedni”, és beváltva fenyegetését tényleg mindenkit leszállított. Arra hivatkozott, hogy tönkreteszik az ajtót (amit amúgy el is hiszek, ha sokat feszegetik, akkor tönkremehet, de úgy gondolom, hogy ennél sokkal jobb megoldások is születhettek volna), és szépen lezavart mindenkit, majd bezárta az ajtókat és elindult üresen. Miatta ott vesztegelt hosszú sorban a többi kollégája (szintén full utasokkal) egy 5-10 percet simán, mert nem tudtak elindulni amíg ő ott állt.

A történetnek 2 hibása is van véleményem szerint:

1. A “kedves” utastárs, aki csakazértsem volt hajlandó lepattanni és a mögöttünk álló másik 3 busz közül valamelyikre átszállni, amire felfér. Lehet, várnia kellett volna, így viszont sokkal többet kellett várnia.

2. A “kedves” buszsofőr, akinek nyilvánvalóan rossz napja volt (ami senkit nem érdekel, az orvosnak is lehet rossz napja, mégsem zavar minden pácienst haza egy problémásabb beteg után). Nem tudta kezelni a helyzetet, egy hisztis nőszemélyként viselkedett, és nem végezte megfelelően a munkáját. Remélem, ezek után jobb napja lett, miután egyetlen utas miatt másik 40-et is megszívatott. Nem tudom pontosan hányan férnek el egy csuklós, alacsonypadlós buszon, csak mondtam egy számot (nagyjából százan – a szerk.).

Érthetetlen, hogy ekkora hatalma lehet egy sofőrnek a BKK-nál, hogy ha valami nem úgy megy, ahogy ő gondolja, vagy nem tudja kezelni a stresszt, akkor a kb. 40 utas (aki vagy a 10 ezer forintos bérletet veszi meg, amiből a fizetése van a kedves sofőrnek, vagy az irreálisan drága vonaljegyet) van megszívatva. Remélem megveregette magának a vállát, hogy na ezt most jól megmutattad nekik… Ha esetleg valakinél felmerülne: nem, nem romlott el az ajtó, miután mindenki el lett küldve a buszról, mindenféle külső és belső segítség nélkül egy gombnyomásra az összes ajtó szépen bezárult, ahogy kellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik