Közélet

Ötven Volvo buszt újítanának fel

Két BKK-s közbeszerzés eredményét várja a Budapesten kétszáznál is több buszt üzemeltető VT-Arriva. A székesfehérvári cég a tenderekre a fővárosban jelenleg is futó 25-25 darab Volvo Alfa Localo buszával jelentkezett. Ha nyernek, az összes buszt felújítják. 

Autóbuszos fórumokon, blogokon egy-két hete kering egy kép egy égszínkék színű, a BKK új buszos arculati elemeit viselő Volvo Alfa Localo buszról. Utánajártunk, mi a terve a fórumozók és kommentelők véleménye alapján nem túl népszerű típussal az üzemeltetőnek.

volvolocalo_indexforum
Az első fecske (Fotó: Index Fórum/Facebook)

Mint azt a VT-Arrivától megtudtuk, a felújítás nemcsak a jármű külsejét érinti és nem is véletlenszerű: a cég ezekkel a járművekkel pályázta meg a BKK két tenderét. 

E tenderek eredményeképpen kerülnének felújításra az autóbuszok, mely munkálatok a RAL 5015 (Sky blue) külső fényezésen felül a járművek karosszériájának, belső burkolatainak felújítására, üvegfelületek karc- és graffiti-mentesítésére, az üléshuzatok cseréjére, ülésvázak, kapaszkodók, padlólemezek, szegélyek felújítására terjednének ki

– írta a BKV-Figyelő megkeresésére a VT-Arriva. A fentieken túl a buszokat bekameráznák; egyrészt így szorítanák vissza a vandalizmust, másrészt ezáltal rekonstruálhatóak lehetnek a buszban történtek. (A módszer az elmúlt években immár kamerákkal forgalomba állított buszokon már bevált.) 

Továbbá a jármű belső terének olyan szintű átalakítására is sor kerülne, mely egy új járműre történő felszállás érzését keltheti az utazóközönségben

– írják. Kétségtelen: a busz egész pofás lett; ha nem is új, olyan érzetet még kelthet. Persze ahogyan egyik olvasónk fogalmazott: 

Attól még nem lesz valami jó konstrukció, hogy átfestik. Nem a bilikék teszi jó minőségűvé a buszokat.

A képen látható jármű az első fecske, ezen kívül még egy busz felújítása és átalakítása zajlik. A többi Alfa Localót a VT akkor korszerűsíti, ha a fehérváriak megnyerik a BKK tendereit. Ha viszont nem, akkor a típus eltűnik Budapest utcáiról. Mint írják:

Amennyiben a BKK az eljárásokat eredménytelenné nyilvánítja – álláspontunk szerint kedvező szolgáltatási díj ellenére – azon felül, hogy ezen járművek felújítására nem kerülne sor, figyelemmel arra, hogy a vonatkozó szerződések lejárnak, sajnos a Volvo Alfa Localo típusú járműveink nem szolgáltathatnának tovább Budapest utcáin.

Ezek a buszok valójában nem ízig-vérig Volvo buszok, ennyiben cikkünk címe nem pontos. Az Alfa Localo típust Volvo alvázra építette a már megszűnt székesfehérvári Alfa Busz Kft. 2003 és 2009 között. A Budapesten közlekedő – az első két ajtajuknál alacsonypadlós, hátul lépcsős – járművek átlagéletkora nyolc év. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik